Bige: "Új KITE-t" csinálunk, ha kell

Kivégzik a nagy agrárcéget azok, akik most stróman mögé bújnak - állítja a második leggazdagabb magyar.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Becsapták a KITE Zrt.-ben kisebbségi tulajdonos mezőgazdasági agrárcégeket, amikor törvénytelen vételi ellenajánlat elfogadására vették rá őket a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek ajánlatával szemben - kommentálta az agrarszektor.hu-nak Bige László, a holding tulajdonosa a nádudvari óriás agrárintegrátor felvásárlása körül elfajuló vitát. Szerinte Guba Sándor, a KITE Zrt. ellenajánlatot felvállaló középvezetője stróman, és a mögötte állók "elintézték a KITE sorsát". Bige László felveti a KITE Zrt. több vezetőjének személyes felelősségét is, akik ellen pereket helyez kilátásba, de a KITE-eseményekkel kapcsolatban más jogi lépéseket is tervez. Ugyanakkor a Bige Holding - "átadva a pályát a jogászoknak és a bíróságoknak" - ma már túl van a KITE-ügyön, és saját agrárintegrátort, "egy új KITE-t" hoz létre, ha a Nitrogénműveknek a KITE-részvényeket rövid időn nem sikerül mégis megszereznie a korábban aláírt szerződések szerint.

Lezártuk az ügyet, mostantól a jogászoké a pálya - értékelte Bige László azokat az eseményeket, amelyek a nádudvari KITE Zrt. felvásárlása kapcsán történtek az elmúlt napokban. Ezzel eldőlni látszik, hogy a bíróságoknak kell majd kimondaniuk, kinek van igaza a KITE Zrt. megszerzése miatt elfajuló vitában, illetve egyáltalán ki szerezheti meg a legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalat többségi tulajdonát.

Mint ismert, a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. szeptemberben megállapodott a KITE Zrt. nagy részének adásvételéről a társaság menedzsmentjével, akik azonban időközben mégis úgy döntöttek, hogy egy KITE-középvezető, Guba Sándor később érkezett vételi ellenajánlatát fogadják el. A vállalat dél-dunántúli regionális igazgatója a névérték hússzorosát kínálta a menedzsment és a dolgozók tulajdonában lévő, 52 százalékos KITE-részvénycsomagért, és ugyanennyit ajánlott egy 29 százalékos kisebbségi pakettért is, amelyet a nagy mezőgazdasági cégek tulajdonában lévő KITE Kft. birtokol. A kft. tagjai október 15-i taggyűlésükön az új ajánlat mellett szavaztak.

A Nitrogénművek ugyanakkor a KITE Zrt. 52 százalékáért a névérték 18-szorosát, a KITE Kft. kisebbségi tulajdonrészéért a névérték 10-szeresét fizette volna. Bige László szerint az ajánlat korrekt volt, amelyet hosszas előkészítés után, a KITE Zrt. menedzsmentjével együtt alakítottak ki. Úgy véli, a felkínált összeg méltányosságát az is igazolja, hogy néhány hónapja a KITE Kft. egyik tulajdonosa eladta volna üzletrészét a névérték ötszöröséért, de akkor ennyiért sem akadt vevő.

A KITE-menedzsment nyolc tagja korábban aláírta azt a szerződést, amely szerint a Nitrogénművek megveheti a menedzsmenthez tartozó Stabilizáló Kft.-t és Összehangoló Kft.-t - mondta Bige László. E két társaság együttesen 37 százalékkal részesedik a KITE Zrt. 52 százalékos többségi csomagjából, a menedzsment nyolc tagja pedig mindkét kft.-ben többségi tulajdonnal bír.

Az 52 százalékos csomag fennmaradó, mintegy 15 százalékos részét a KITE Zrt. dolgozói birtokolják, akiktől Balogh Csaba, a KITE Zrt. elnöke és Búvár Géza, a cég vezérigazgatója minden részvényt bekért, és a tulajdonosokkal olyan dokumentumot íratott alá, hogy a részvények sorsáról a továbbiakban ők ketten jogosultak dönteni. Végül azonban Bige László szerint a menedzsmentben olyan döntés született, hogy az 52 százalékos teljes csomagot az elővásárlási jogosultnak tartott Guba Sándornak kívánják átadni. (A 15 százaléknyi dolgozói részvény a KITE Zrt. alapszabálya szerint valójában olyan speciális papírnak minősül, amelyet csak dolgozók vehetnek meg. Így e részvényeket a Nitrogénművek közvetlenül nem vásárolhatta volna meg, de Bige László szerint hosszabb távon erre is meglett volna a megoldás).

Ugyanakkor egy stróman nem élhet elővásárlási joggal, és a törvényi szabályozás azt is egyértelműen tiltja, hogy ezt harmadik személy javára gyakorolja - fogalmazott Bige László a Guba-féle szerepvállalással kapcsolatban. Hozzátette: visszavonja állítását és vállalja az ezzel kapcsolatos következményeket is, ha bebizonyosodik, hogy Guba Sándor bankszámláin az elmúlt években több milliárd forintos adózott magánvagyon halmozódott fel. Ennek azonban kicsi a valószínűsége, márpedig Guba Sándor a KITE Zrt. névértékének hússzorosáért mintegy 25 milliárd forintot ajánlott fel az 52 százalékos és a 29 százalékos tulajdonosoknak, így ehhez külső közreműködést kellett igénybe vennie - szögezte le a Bige Holding tulajdonosa.

Ha azonban lenne is Guba Sándornak több milliárd forintnyi készpénze, Bige László szerint normál esetben nem akadna olyan bank, amely a KITE-vásárláshoz szükséges, 15-20 milliárdnyi további forrást hitelből folyósítaná. A KITE Zrt. ugyanis - mutatott rá -  összesen 27 milliárd forint nyereséget ért el az utóbbi huszonhárom évben és agrárintegrátorként 0,6-2 százalékos profitrátával működik, ezért 15-20 milliárdos hitelt a cég üzemeltetéséből nem lehetne visszafizetni a kamatokkal együtt.

 

A Nitrogénművek viszont a KITE Zrt.-t saját forrásaiból vette volna meg, így különböző hitelek és azok költségei a működtetést nem terhelték volna. Az a pénzintézet, amely ilyen tranzakcióhoz mégis hitelt folyósít, Bige László szerint eljátssza betétesei pénzét. Azért kell időnként konszolidálni a hazai bankokat, mert sokszor felelőtlenül helyezik ki forrásaikat - állapította meg.

Bige László szerint Guba Sándor elővásárlási joggyakorlása kapcsán kifejezetten megtévesztették és becsapták a KITE Kft. több mint kétszáz nagyüzemi mezőgazdasági tulajdonosát, akiket nem tájékoztattak arról, hogy a Guba-féle ajánlatot nem fogadhatják el. Korábban ugyanis a kft-tulajdonosok 96 százaléka aláírta azt a szerződést, amelyben a névérték tízszereséről szóló Nitrogénművek-ajánlat szerepelt. E megállapodást a KITE Zrt. vezetői küldték meg a kft. tulajdonosainak, miután a menedzsment és a Nitrogénművek között a vételi ajánlatról megállapodás született. Ezt megelőzően azonban a péti cég szabályos banki letétbe helyezte az adásvételhez szükséges összeget, így a kft. tulajdonosai akkor ennek figyelembe vételével dönthettek. Ezzel szemben - állítja Bige László - Guba Sándor nem kötött banki letéti szerződést, hanem csak ügyvédi letéti igazolást mutatott fel, amely ráadásul csupán a hússzoros vételár feléről, vagyis végeredményben a Nitrogénművek banki letétjének megfelelő összegről szólt.

Nem csak szabálytalanul gyakorolta tehát Guba Sándor az elővásárlási jogosítványokat, hanem a kft. tagjai egy aláírt szerződés birtokában fogadták el az új, magasabb ajánlatot, amely törvénytelen lépés volt - szögezte le Bige László, aki ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, ezért bírósághoz fordul az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatban. Ugyanakkor úgy fogalmazott: "én szégyellem magam", hogy jogi lépéseket kell kilátásba helyezni a KITE Kft.-ben tulajdonos, több mint kétszáz mezőgazdasági vállalattal szemben, amelyek önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe. A kft. taggyűlésén azonban olyan körülmények alakultak ki, "mintha valamelyikük aláírt szerződéssel vásárolt volna egy kombájnt, de az átvételkor az eladó közölte volna, hogy kétszeres áron mégis másnak értékesítette a gépet" - tette hozzá a holding tulajdonosa.

A Nitrogénművek nem perli be a kft.-tulajdonosokat, ha a KITE Zrt. 29 százaléknyi részvénycsomagját az érvényes szerződés szerint átadják a péti cégnek - szögezte le Bige László. Pereket kíván viszont indítani a közelmúltbeli események miatt a KITE Zrt. menedzsmentjének több tagjai ellen a személyi felelősség megállapítása érdekében. Balogh Csaba és Búvár Géza - állapította meg - jelen voltak a több évtizedes múltra visszatekintő KITE létrehozásakor, mire azonban elmennek, zűrzavar és pereskedés marad utánuk. Hozzátette: a Nitrogénművek a KITE-nél történt több más fejlemény miatt nyomozóhatósági és MNB-vizsgálatokat is kezdeményez, amelyek vélhetően "kiderítik azt is, kitől származik a hússzoros ajánlathoz szükséges pénz".

Elintézték a KITE Zrt.-t azok, akik a Guba-féle ellenajánlat mögött állnak - utalt Bige László a várhatóan hosszúra nyúló jogi procedúrára és az abból fakadó bizonytalanságra, amely meg is pecsételheti a ma még 200 milliárd forint éves forgalmú nádudvari óriásintegrátor sorsát. A holding tulajdonosa úgy fogalmazott: a KITE Zrt. végét jelentheti, ha végső soron "valóban az a személy húzódik meg a háttérben, akiről csendben beszélnek". Nagy agrárgazdasági érdekeltségei ugyanis több éve folyamatosan veszteségesek, és ma már sokan "szinte csodájára járnak annak, hogyan sikerül ilyen rossz eredményeket elérni" - tette hozzá. (Mint ismert, korábbi hírek szerint a Nitrogénművekkel szembeni ellenajánlatot többen az OTP Bankhoz, illetve Csányi Sándorhoz, a pénzintézet elnök-vezérigazgatójához kötik, aki tulajdonosa a saját agrárcégeit tömörítő Bonafarm-csoportnak is).

A Bige Holding a felvásárlás kapcsán a KITE menedzsmentje, dolgozói és tulajdonos-partnerei előtt növekvő perspektívát vázolt fel, amelynek részeként tíz környező országba vitték volna ki a vállalat integrációs tevékenységét, éves árbevételét pedig megduplázták volna - állapította meg Bige László. A mára kialakult, új helyzetben a holding saját tevékenységeinek folytatására koncentrál, és az is elképzelhető, hogy a közeljövőben maga hoz létre egy agrárintegrátor céget, ha a KITE-részvényeket rövid időn belül nem sikerül megszereznie. A cégcsoportnál felhalmozódott likvid pénzeszközök lehetőséget nyújtanak arra, hogy "új KITE-t" csináljunk - fogalmazott a holding tulajdonosa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?