Egyre többen élnek a magyar földből

agrarszektor.hu
Csak minden negyedik dolgozó nő a mezőgazdaságban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kevés vagy sem, de a statisztikák szerint ma Magyarországon a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban és halászatban (agráriumban) összesítve minden negyedik foglalkoztatott neme nő, ez derül ki a KSH legfrissebb munkaerő-piaci adataiból. A negyedéves számok a szezonális munkaerőigény miatt ugyan ingadoznak, azonban jól látható tendencia, hogy Magyarországon egyre többen élnek az agráriumhoz köthető tevékenységekből, ami tovább erősíti azt a tényt, hogy valóban egy fejlődő ágazatról van szó.

Az elmúlt négy évben látványosan, mintegy 15,2 százalékkal emelkedett a mezőgazdaságban dolgozók száma (2013 második negyedévében 2009 azonos időszakához viszonyítva). Míg 2009 elején mintegy 170 ezer főt regisztráltak az agráriumban, addig 2013-ban már 202 ezret, ami ugyan némileg alacsonyabb a 2012-es számokhoz mérten, mégis jelentős növekedésnek mondható. Az okok jellemzően szerteágazóak, így nehéz kijelenteni kizárólag a KSH statisztikai adatai alapján, hogy miért is történt ez a változás, a lényeg azonban az, hogy akár az ágazat erősödésének, akár az éppen aktuális termésmennyiségnek, akár az időjárásnak köszönhetően, de látszólag egyre több regisztrált munkavállaló tűnik fel az agrárium környékén.

 

A foglalkoztatottak számát tekintve látható, hogy bár a férfi és női foglalkoztatottak közötti arányok állandóak, a számokban ez komoly eltérést jelent. Míg a férfiak esetében az elmúlt négy évben mintegy 23 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma, addig ez a szám a nők esetében kevesebb, mint 7 ezer fő. Ezt az információt forgathatnánk akár úgy is, hogy az elmúlt 4 évben háromszor annyi férfi érkezett a mezőgazdaságba, mint nő, holott a gazdaság egészét vizsgálva, a nők jelenléte szinte azonos a férfiakéval, vagyis az összes foglalkoztatottnak több 45%-a nő, és "csak" alig 55%-a férfi, vagyis a mezőgazdaságban látványosan felülreprezentáltak a férfi munkavállalók. Magyarra fordítva az agrárium ma férfias szakmának mondható, holott ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

 


Bár százalékosan szinte azonos volt mindkét nem tekintetében a növekmény az elmúlt négy évben, vagyis 2009 óta mind a férfiak (15,6%), mind a nők (14,1%) azonos mértékben járultak hozzá a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számának növekedéshez, számszerűleg volt komoly eltérés. Az arányok azonban állandóak maradtak, így szinte bármelyik negyedévet is vizsgáltuk volna, az alábbi ábránk érdemben nem változott volna. Minden négy mezőgazdasági dolgozóból 3 férfi és csak 1 a nő.


Mindent összevetve jó hír az agrárium számára, hogy egyre több regisztrált munkavállalót képes eltartani, ám a teljes gazdaságon, vagyis az összes foglalkoztatottan belül mindössze 5,1%-ot tesz ki az agrárium részaránya. Ez a szám azonban szintén növekedést tudott produkálni, hiszen a 2009 második negyedéves adatokhoz viszonyítva, ahol az összes foglalkoztatottnak a 4,5 százalékát tette ki az agráriumban mértek száma, idénre 0,6% ponttal 5,1%-ra tudott emelkedni. A remélhetőleg egyre erősebb agrárágazat pedig jó esetben tovább halad, nem csak az általános növekedés, hanem a vállalhatóan legális és hivatalos munkaerő-növekedésben is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?