Tegnaptól Guba Sándoré az agráróriás KITE Zrt.

Átvette a részvények többségét. Eddig csaknem 16 milliárdot fizetett. Bige Lászlónak maradnak a perek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tegnap megszerezte a nádudvari óriás agrárintegrátor KITE Zrt. többségi tulajdonát Guba Sándor KITE-középvezető, aki átvette a társaság 52 százalékos tulajdonrészét biztosító részvényeket a menedzsmenttől és a dolgozóktól. Nekik Guba Sándor a vételárat a múlt héten már ki is fizette, míg a 29 százalékos kisebbségi részesedésű KITE Kft. részvényeiért várhatóan a jövő héten fizet, ha a tulajdonos mezőgazdasági üzemek végérvényesen elfogadják azt a szerződésmódosítást, amely a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó péti Nitrogénművekénél kétszer nagyobb árajánlatot tartalmaz. A külső kisrészvényesek tulajdonában lévő, 19 százaléknyi részvény felvásárlását az befolyásolja, sikerül-e Guba Sándornak megszereznie a KITE Kft. 29 százalékos, így a teljes KITE Zrt. legalább 75 százalékos részesedését. A nádudvari céget egyelőre a jelenlegi menedzsment viszi tovább, miközben a Nitrogénművek perek sorozatát indíthatja meg.

Tegnap átvette Guba Sándor a KITE Zrt. 52 százalékos többségi tulajdonát biztosító részvényeket - közölte az agrarszektor.hu-val Imre András, a KITE-középvezető jogi képviselője. Guba Sándor most egyrészt a menedzsment tulajdonában lévő Stabilizáló Kft. és Összehangoló Kft. 37 százaléknyi részvényét, illetve a dolgozókhoz tartozó 15 százaléknyi részvénycsomagot szerezte meg. A KITE-középvezetőt tulajdonosként bejegyezték mindkét kft. tagjegyzékébe, illetve - a dolgozói részvények után - a társaság részvénykönyvébe.

Guba Sándor az 52 százalékos pakettért a névérték 20,5-szeresét adta, míg a korábbi ajánlattevő, Bige László nagyvállalkozó tulajdonában lévő péti Nitrogénművek a 18-szorosát kínálta. Imre András a vételárat az új tulajdonos nevében saját ügyvédi letéti számlájáról a múlt héten már ki is fizette a menedzsmentnek és a dolgozóknak. A KITE Zrt.-ben 148 930 darab, egyenként 10 ezer forintos részvény van, így a vállalat jegyzett tőkéje 1 489 300 000 forint. Ennek 52 százalékát Guba Sándor összesen mintegy 15,9 milliárd forintért vásárolta fel.

Kicsoda Guba Sándor?
Guba Sándor a KITE Zrt. dél-dunántúli regionális vezetőjeként írta be magát az agrártörténelembe azzal, hogy egy személyben lett többségi tulajdonosa a legnagyobb hazai agrárintegrátornak számító nádudvari cégnek. Ma ennél többet nem is nagyon lehet tudni róla. Bige László, illetve a péti Nitrogénművek tervezett jogi ellenlépései részben éppen azon alapulnak, hogy Guba Sándornak nem lehet annyi megtakarított magánvagyona, amelyből a KITE Zrt.-t - súlyos milliárdokért - meg tudná venni. Ezért Bige László szerint ő csak olyan közvetítő - stróman - lehet, aki mások helyett vállal nyilvános szereplést az ügyben. Iparági körökben a legtöbben az OTP Bankhoz kötik Guba Sándort.

A jogi képviselő tájékoztatása szerint a jövő héten várhatóan kifizetik a szintén 20,5-szeres - 8,8 milliárd forintnak megfelelő - vételárat a KITE Kft. kisebbségi, 29 százalékos tulajdonrészéért is, amelyért a Bige Holdinghoz tartozó Nitrogénművek a névérték tízszeresét kínálta. Ehhez azonban a kft.-ben tulajdonos, több mint kétszáz mezőgazdasági nagyüzem többségének addig rá kellene bólintania a 20,5-szeres árat tartalmazó módosított szerződésre.

Bár a KITE Kft. október közepi taggyűlése egyhangú határozattal kijelölte Guba Sándort az elővásárlási jog gyakorlására, időközben Bige László, illetve a Nitrogénművek - törvénysértésekre hivatkozva - a kft.-tulajdonosokkal szemben pereket helyezett kilátásba, ha tulajdonrészüket Guba Sándornak adják át. Bige László jogi álláspontja és fenyegetése alaptalan, de arra hívtuk fel a kft.-tulajdonosok figyelmét, hogy végső döntésük előtt konzultáljanak saját jogászaikkal is - közölte ugyanakkor Imre András.

A jogi képviselő tájékoztatása szerint Guba Sándor nevében a KITE Kft. taggyűlésén nem új vételi ajánlatot tett, hanem bejelentette, hogy ügyfele a Nitrogénművek korábbi szerződésajánlatával kapcsolatban él elővásárlási jogával, ha erre a kft. taggyűlése kijelöli. Emellett vállalta, hogy szerződésmódosítási ajánlatot tesz, amely a tulajdonjog átszállásához szükséges feltételek és a vételár módosítására irányul. A bejelentés arról szólt, hogy a vételárat a módosítás keretében kétszeresére növeli, ha az úgynevezett zárási feltételeket a tagok többsége hajlandó úgy megváltoztatni, hogy az üzletrészek tulajdonjogának átruházásával nem kell megvárni a 2013-as gazdasági év mérlegét elfogadó taggyűlést.

Ugyanakkor az októberi taggyűlésen Imre András - ügyfele nevében - nem jelentette be az elővásárlási jog tényleges gyakorlását, hanem erre a taggyűlés után, a KITE Kft. tagjainak megküldött külön okiratban került sor. Amennyiben a kft. tulajdonosai a módosított szerződéses feltételeket elfogadják, szintén saját ügyvédi letéti számlájáról utalja majd át az őket megillető vételárakat - tette hozzá a jogi képviselő.

Visszautalta a felvásárlásra szánt összegeket a Raiffeisen Bank
Guba Sándor jogi képviselője a KITE-felvásárlás vételárait azért utalja át saját ügyvédi letéti számlájáról, mert a Raiffeisen Bank a KITE-tranzakciókhoz kapcsolódó, általa vezetett pénzintézeti letéti számlán az elutalt milliárdokat nem volt hajlandó letétként kezelni. Ezért az 52 százalékos többségi és a 29 százalékos kisebbségi pakett megvásárlására szánt összeget is visszautalta. A péti Nitrogénművek viszont korábban a Raiffeisen Bank letéti számláján helyezte el a KITE Zrt. megvételére szánt vételárat.

Imre András szerint Guba Sándor a külsős kisrészvényesek ügyével is foglalkozni kíván majd, de előbb a KITE Kft.-vel kapcsolatos kérdéseknek kell eldőlniük. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a mintegy 19 százalékos kisrészvényesi csomagra is elképzelhető egy 20,5-szeres ajánlat, de - közölte most a jogi képviselő - ez végeredményben attól függ majd, hogy a KITE Kft. 29 százalékos csomagjával sikerül-e 75 százalék feletti közvetlen irányítást szerezni vagy sem.

A többségi tulajdonrész megszerzése után is a KITE Zrt. jelenlegi menedzsmentje irányítja a nádudvari vállalatot, vagyis egyelőre nincs szó semmilyen átadás-átvételről. A KITE Zrt. következő évi rendes közgyűléséig nem lesznek személyi változások a menedzsmentben - közölte a jogi képviselő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55