25-55 év közötti? - Itt a kivételes adókedvezmény

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti dolgozók után tavaly júliustól szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet érvényesíteni. Jó hír, hogy ez a lehetőség az idén is megmarad, így 2016-ban is jelentős összeget lehet megtakarítani. Mire kell figyelni a kedvezmény igénybevételekor?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kedvezmény mértéke a munkavállaló bruttó munkabérének 14,5%-a, amelyet maximum 100 000 forint után vehető igénybe. Tehát 150 000 forintos bruttó munkabérnél sem lesz több az igénybe vehető kedvezmény összege 14 500 forintnál, persze csak akkor, ha a munkavállalót teljes munkaidőben alkalmazzák. Részmunkaidős foglalkoztatásnál ugyanis a kedvezményt arányosítani kell. A kedvezményt munkaviszonyonként lehet igénybe venni.

Feltétel a mezőgazdasági foglalkoztatás

A kedvezmény igénybevételének feltétele továbbra is a mezőgazdasági munkakörben történő foglalkoztatás. A kedvezményt nem lehet igénybe venni, ha a munkavállalót a hónap egy részében nem vagy nem kizárólag mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatják.

Milyen FEOR számokról van szó?

A mezőgazdasági munkakör meghatározásában a FEOR számok segítenek. Így a törvény szerint mezőgazdasági munkakörnek minősül a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről szóló, 2012. január 1-jén hatályos KSH közlemény szerint:

- 6. főcsoport 61. csoportjába tartozó foglalkozás (ilyen különösen a szántóföldinövény-termesztő, a bionövény-termesztő, a zöldségtermesztő, a szőlő-, gyümölcstermesztő, a dísznövény virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő, a gyógynövénytermesztő, a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztő, a baromfitartó és -tenyésztő, a méhész, a kisállattartó és -tenyésztő),

- a 7. főcsoport 7333 számú foglalkozásából a mezőgazdasági gép (motor) karbantartója, javítója, és

- a 8. főcsoport 8421 számú foglalkozás szerinti mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője.

A FEOR számot már a bejelentő lapon meg kell adni, így abból könnyen ellenőrizni tudják a későbbiekben a jogosultságot. A munkakört FEOR számmal együtt szintén bele kell foglalni a munkaszerződésbe, a munkavállaló részére adott tájékoztatásban, és a dolgozó munkaköri leírásába is.

Mikor nem jogosult a munkáltató?

Mivel a kedvezmény további feltétele meghatározott életkorban lévő alkalmazott foglalkoztatása, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy arra a hónapra vonatkozóan, amelyben a munkavállaló a 25. vagy 55. életévét betölti, a munkáltató nem jogosult a kedvezmény igénybevételére. Azonban ilyen esetben sem marad a foglalkoztató adókedvezmény nélkül, hiszen ekkor még a 25 év alatti vagy az 55 év feletti foglalkoztatottak utáni kedvezmény igénybe vehető, ha annak feltételei adottak. A kizárás indoka is az volt, hogy az adókedvezmények ne halmozódhassanak.

Aki eddig nem élt a kedvezménnyel, annak sem kell megijednie, hiszen a jövőben tudja azt alkalmazni. A korábbi hónapokban elmulasztott kedvezményt a bevallások önellenőrzéssel történő helyesbítésével érvényesítheti.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?