Az nem lehet, hogy Brüsszel pénzt vegyen el tőlünk

MTI
Meg kell őrizni az európai uniós mezőgazdasági támogatások jelenlegi szintjét 2020 után is - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Sőt, szerinte az agrárszektorban bármilyen új feladat csak újabb forrásokból finanszírozható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az a fontos, hogy az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) két erős pilléren, a vidékfejlesztési támogatásokon és a közvetlen kifizetéseken nyugodjon - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az uniós szakminiszterek keddi informális hollandiai tanácsülése után. Az uniós tagállamok közkiadásainak jelenleg kevesebb, mint 1 százalékát kapják a mezőgazdaság támogatására a földművesek. A Közös Agrárpolitika pedig a tagországok összkiadásain belül nagyjából 0,4 százalékot jelent, ami lényegesen kevesebb, mint amit más ágazatok kapnak - tette hozzá a miniszter.

A magyar kormány álláspontja szerint az agrárszektorban bármilyen új feladat csak újabb források bevonásával finanszírozható, és a támogatások jelenlegi szintjét a mostani uniós költségvetési ciklus lejárta, vagyis 2020 után is meg kell tartani. Fazekas Sándor a tejpiaci zavarokra utalva úgy fogalmazott: jól látható, hogy a "hirtelen, drasztikus változások" milyen helyzethez vezetnek, ezért fontos, hogy az Európai Bizottság alapos elemzéseket végezzen, mielőtt reformintézkedéseket hozna.

Az informális találkozón szóba került a nehéz helyzetben lévő magyar tejtermelők ügye, és ez külön napirendi pont lesz a következő mezőgazdasági és halászati tanácsülésen. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókra válaszul elrendelt mezőgazdasági exporttilalom nagymértékben hozzájárult a piaci válsághelyzet kialakulásához. "Nem hagyhatjuk magukra a termelőket, ne az uniós gazdák fizessék meg az orosz embargó költségeit" - fogalmazott az MTI szerint Fazekas Sándor, aki tárgyalásokat folytatott holland, osztrák, bolgár, szlovén, román, ciprusi és horvát kollégáival, illetve a 2016 második fél évében soros EU-elnökségi pozíciót betöltő Szlovákia agrárminiszterével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?