Brutális büntetőkamat: semmi sincs elfelejtve

agrarszektor.hu
Csak átmenetileg kerültek le a napirendről azok a törvénymódosítási elképzelések, amelyek sokszorosára növelnék a késedelmi kamat mértékét, ha a felvásárlók határidőre nem fizetnek a mezőgazdasági termelőknek. Többek között egy készülő uniós direktívától is függ, milyen jogi megoldás születhet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Eredetileg évi 20 százalékra növelte volna a büntetőkamatot egy Országgyűléshez beterjesztett, tavaly őszi törvénymódosítási javaslat azokban az esetekben, amikor a feldolgozók/felvásárlók határidőre nem fizetnek a gazdálkodóknak. Az indítványt Győrffy Balázs fideszes képviselő nyújtotta be egy "salátartörvény" részeként, de a parlament a késedelmi kamat növelését végül nem szavazta meg.

A mezőgazdasági termékpiacok szervezéséről szóló törvény szerint a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termék ellenértékét az áruk átvételétől számított harminc napon belül kell kifizetni, ha a helyesen kiállított számlákat a beszállítók a feldolgozóknak, illetve a felvásárlóknak az átvételt követő tizenöt napon belül átadják. Ha az ellenértéket a felvásárlók határidőre nem egyenlítik ki, a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő büntetőkamatot kell fizetniük. E szankció azonban a tapasztalatok szerint ma nem fejt ki kellő visszatartó erőt, mivel az alapkamat már hosszú ideje évi 0,9 százalékon áll, ez pedig mindössze 1,8 százalékos éves büntetőkamatot tesz lehetővé.

Az agrárszektor.hu értesülései szerint a szigorítási tervek csak átmenetileg kerültek le a napirendről, és többek között egy készülő uniós direktívától függ, mikor és milyen formában merülhetnek fel újra. A közeljövőben ugyanis Brüsszel várhatóan olyan szabályozási változtatásokkal áll elő, amelyek a határidőn túli fizetéseket is érintik az agrárpiacon.

Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy egyes piaci szereplők a parlamenti benyújtáskor a 20 százalékos büntetőkamatot indokolatlanul kemény szankciónak minősítették azokban az esetekben, amikor a felvásárlók maguk is önhibájukon kívül nem tudnak fizetni a termelőknek. Emellett egyes ágazati szervezetek is lobbizást indítottak a túlságosan szigorúnak tartott kamatnövelés ellen. Ezért az is elképzelhető, hogy retorzióként 20 százaléknál kisebb lehetséges büntetőkamat szerepel majd az újabb tervekben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?