Agrártámogatási botrány: vádemelést javasol sürgősen a NAV

agrarszektor.hu
Vádemelési javaslattal adják át e héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Fővárosi Főügyészségnek az uniós területalapú agrártámogatások miatt korábban indított nyomozás iratait. A NAV-nál a nyomozás ma zárul le. Összesen 84 gyanúsítottat hallgattak ki, akik csaknem 23 ezer hektárra több mint 1,5 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatási kérelmet nyújtottak be.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya ma fejezi be az uniós területalapú agrártámogatásokkal kapcsolatban indított nyomozást, és az ügy iratait e héten átadja a nyomozás felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészségnek - közölte az agrárszektor.hu-val Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője. A nyomozók az ügyet vádemelési javaslattal továbbítják a Fővárosi Főügyészségnek - tette hozzá.

A NAV pénzügyi nyomozói különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete, illetve hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást. A gyanú szerint az elkövetők csaknem 23 ezer hektár terület után több mint másfél milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be.

A központi nyomozó főosztály 84 gyanúsítottat hallgatott ki, és több gyanúsítottal szemben közokirat-hamisítás, illetve pénzmosás megalapozott gyanúját is közölte. Jelenleg egy személy van házi őrizetben.

Mint ismert, a visszaélési botrány még 2013-ban robbant ki, amikor kiderült, hogy egyesek - a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal belső segítségét is felhasználva - jogosulatlanul igyekeztek uniós területalapú agrártámogatásokhoz jutni. Az ügy 2013. októberi kipattanásakor a Fővárosi Főügyészség rendelt el nyomozást, amelyet végül a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatott le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?