"Fejetlenség" a csúcshivatalnál - Miről vitázik Lázár és Fazekas?

agrarszektor.hu
Az agrártárca és a Miniszterelnökség közötti nézetkülönbségek állhatnak annak hátterében, hogy hónapok óta nem sikerül új elnököt kinevezni az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) élére. Az MVH-nak tavaly szeptember óta nincs elnöke és máig betöltetlen egyik alelnöki posztja is, miközben a szervezetnek - komolynak tartott informatikai fejlesztésekkel - tavaszig fel kellene készülnie az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) szerinti kérelembefogadási és - kifizetési rendszerre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly szeptember 10-i hatállyal mondott le Palkovics Péter, az MVH addigi elnöke, aki 2010 óta látta el tisztségét az uniós mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások magyar kifizető ügynökségeként működő hivatal élén. Azóta az elnöki poszt betöltetlen, és szintén üres a szervezet egyik elnökhelyettesi széke is.

Az alapító okirat szerint az MVH-nál egy általános elnökhelyettesi és egy elnökhelyettesi posztot hoztak létre, amelyek közül az előbbit 2013. január 1. és 2014. szeptember 22. között Erdős Dániel, az utóbbit 2013. december 1-től 2014. szeptember 22-ig Halmi Tibor töltötte be. Korábbi hírek szerint tavaly szeptemberben azért kellett mindkettőjüknek egyszerre távozniuk, mert az MVH felügyeletét ellátó Földművelésügyi Minisztérium (FM) menesztette őket. Ennek hátterében pedig az állt, hogy a hivatal késve biztosított lehetőséget arra, hogy a magyar zöldség- és gyümölcstermelők pályázhassanak az orosz embargó miatt életbe léptetett uniós támogatásokra. Így a hazai gazdálkodók végül lemaradtak egy 125 millió eurós EU-s pénzkeretről, mert más tagországok termelői - főként a lengyelek - megelőzték őket.

Az elnökhelyettesi munkakör máig betöltetlen, általános elnökhelyettessé viszont 2014. szeptember 23-tól Kentési Sándort nevezte ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és őt bízta meg "az MVH szervezeti és működési szabályzatában meghatározott elnöki feladatok teljes körű ellátásával" is. A tavaly lemondott elnök, Palkovics Péter távozását sokan már korábban biztosra vették, miután az uniós területalapú támogatások (SAPS) igénylésével kapcsolatos visszaélési botrány 2013 őszén kirobbant.

Mint ismert, a máig hatósági nyomozás alatt álló ügy lényege, hogy egyes piaci szereplők belső MVH segítséggel igyekeztek jogosulatlan EU-s SAPS-pénzekhez jutni. Az eljárás során őrizetbe vették Drajkó Miklóst, a hivatal akkori elnökhelyettesét, de Palkovics Péter lemondásáig a posztján maradt.

Máig tartanak a szakmai találgatások arról, hogy Palkovics tavaly szeptemberben az ügyészségi nyomozás fejleményei, illetve más vizsgálatok-ügyek miatt köszönt le, vagy lemondásával eltávolítását előzte meg azzal összefüggésben, hogy "nem fért bele" az agrár-vidékfejlesztés irányító hatósági feladatait az FM-től tavaly átvevő, Lázár János vezette Miniszterelnökség elképzeléseibe.

Palkovics mindenesetre tavaly őszi lemondását hivatalosan azzal indokolta, hogy "az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2007-2013 közötti költségvetési ciklusa lezárult, és a 2014-es átmeneti év végének közeledtével az MVH, mint az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynöksége végrehajtotta e programozási időszak operatív feladatait. Az új, 2014-2020 közötti költségvetési és KAP programozási ciklus végrehajtása pedig a kifizető ügynökség szintjén teljesen elkülönülő, új szakmai feladat" - tartalmazta az MVH akkor kiadott közleménye.

Az MVH helyzete az agrár-vidékfejlesztés átstrukturálásával alapvetően megváltozott, mivel a hivatalnak most már nem csak az FM, hanem a Miniszterelnökség elvárásait is teljesítenie kell, bár a hivatal szmsz-e szerint az elnök kinevezése továbbra is az agrárminiszter kompetenciája maradt. Értesüléseink szerint azonban éppen a két tárca közötti személyügyi nézeteltérések állnak annak hátterében, hogy a hivatal élére négy hónap alatt sem sikerült új vezetőt találni. Az MVH egyik megyei kirendeltségvezetője sokáig konszenzusos személynek tűnt, de a két minisztérium végül nem tudott megállapodásra jutni - utaltak a háttérkörülményeket agrárszakértők.

Az MVH "fejetlensége" ugyanakkor ma már egyre nagyobb ágazati bizonytalanságot okoz, mivel a hivatalnak az idén számos új feladatot kellene megoldania annak következtében, hogy "élessé" válnak" az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2015-2020. közötti támogatásai. Legfontosabb teendőként fel kell készülnie arra, hogy a gazdálkodók zökkenőmentesen be tudják adni idei támogatásigényléseiket a május 15-i szankciómentes határidőig. Az uniós szabályozás szerint ugyanis a később benyújtott kérelmeknél a jogos támogatásokat munkanaponként egy százalékkal csökkenteni kell, június 9-e után pedig már nincs is lehetőség igénylésekre.

Szakértők szerint különösen problémásak lehetnek az MVH megfelelő informatikai fejlesztései, mivel számos esetben - például a közvetlen kifizetések új elemeként belépő zöldítésnél vagy kisgazdasági átalánytámogatásnál, vagy az uniós jóváhagyás alatt álló agrár-vidékfejlesztési pályázatoknál - egyelőre hiányoznak a fejlesztéseket megalapozó hazai jogszabályok is.

Százmilliárdok múlhatnak a biztonságos működésen
Az uniós támogatások szempontjából ma az MVH számít a legfontosabb szervezetnek Magyarországon, hiszen a hivatal évente több százmilliárd forintnak megfelelő forrást fizet ki a jogosultaknak. Az MVH feladatait központi szerve, igazgatóságai és területei szervezetei útján látja el. A hivatal honlapján elérhető alapító okirat, illetve szervezeti és működési szabályzat szerint az MVH elnökét az agrárminiszter nevezi ki és menti fel. Igaz a dokumentum még vidékfejlesztési minisztert említ, holott a tárca vezetőjének megnevezése a tavalyi országgyűlési választások után "földművelésügyi miniszterre" változott, mivel az agrár-vidékfejlesztés a Miniszterelnökséghez került. Az alapító okirat azt is rögzíti, hogy a hivatal elnökhelyetteseit - az elnök javaslatára - szintén az agrárminiszter nevezi ki és menti fel.

Az informatikai fejlesztéseknél elsősorban a közvetlen támogatások változásai, illetve az ezekből fakadó ellenőrzési kötelezettségek jelentik a legnagyobb kihívást - közölte az agrarszektor.hu-val az MVH. A hivatal az új követelmények között elsősorban a zöldítést - az ökológiai fókuszterületeket és a szántóföldi növények közötti diverzifikációt - emelte ki, de tájékoztatása szerint az úgynevezett aktív gazda státus ellenőrzése vagy a kisgazdaságok támogatási rendszere is új feladatokat jelent.

Egyrészt olyan fejlesztéseket kell megvalósítani, amelyek technológiai szempontból készítik fel az informatikai hátteret az új feltételek kezelésére - állapította meg az MVH. Így például szükség van arra, hogy a hivatal rendszerét nagyobb hatékonysággal lehessen összekapcsolni más nyilvántartásokkal. Másrészt a fejlesztéseknek arra kell irányulniuk, hogy az új feltételeket "le lehessen képezni" az MVH ügyviteli mechanizmusába. Ennek részeként változtatni kell a jelenlegi térinformatikai rendszeren, hogy az új követelmények ellenőrizhetőségét meg lehessen teremteni.

Az MVH ugyanakkor az agrarszektor.hu-val azt közölte, hogy már 2013-ban, illetve tavaly megkezdődtek azok a projektek, amelyek - az új KAP-ciklusra irányuló felkészülésként - az MVH informatikai környezetének megújítását célozzák. Így az elektronikus közigazgatási operatív programban (ekop) több olyan informatikai fejlesztés indult meg, amely már részben le is zárult, illetve a jövő év májusáig fejeződik be.

A megvalósítási ütemezésnél az MVH arra törekedett, hogy a projektek illeszkedjenek a 2014-es átmeneti időszak utáni "normál" támogatásigénylési ciklusokhoz. Így amikor az új támogatásokat meghirdetik, vagy a 2015-ös területalapú támogatásokat "megnyitják", a feldolgozást támogató informatikai ügyviteli rendszereknek készen kell állniuk - fogalmazott az MVH.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?