Idáig elér az agrárbotrány? - Lemondott a csúcshivatal elnöke

agrarszektor.hu
Lemondott posztjáról Palkovics Péter, az uniós és hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke. A távozást sokan összefüggésbe hozzák a tavaly októberben kirobbant agrártámogatási visszaélési botránnyal, amelyben az MVH egyik elnökhelyettesét is letartóztatták. Egyes vélemények szerint a lemondást most az is indokolhatta, hogy az átalakuló agrártámogatási szervezeti struktúrában - mint köztudott, a vidékfejlesztési támogatások irányító hatósági feladatai az agrártárcától a Miniszterelnökséghez kerültek - a kormány már nem számított Palkovics munkájára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Palkovics Péter szeptember 10-i hatállyal mondott le MVH-elnöki posztjáról, amelyet 2010 júniusától töltött be - tartalmazza az MVH közleménye. A lemondást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elfogadta. Palkovics Péter a versenyszférába távozik.

Az MVH közleménye szerint Palkovics a lemondást azzal indokolta, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2007-2013 közötti költségvetési ciklusa lezárult, és a 2014-es átmeneti év végének közeledtével az MVH, mint az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynöksége végrehajtotta e programozási időszak operatív feladatait. Az új, 2014-2020 közötti költségvetési és KAP programozási ciklus végrehajtása pedig a kifizető ügynökség szintjén teljesen elkülönülő, új szakmai feladat.

Ágazati szakértők ugyanakkor a távozást összefüggésbe hozzák a tavaly októberben kirobbant agrártámogatási botránnyal, amikor kiderült, hogy egyes igénylők az MVH közreműködésével kíséreltek meg jogosulatlanul igénybe venni uniós területalapú támogatásokat. Az ügy fejleményeként akkor letartóztatták az MVH egyik elnökhelyettesét is.

Palkovics elmozdítását sokan már akkor valószínűnek nevezték, de ez nem következett be. Igaz, a letartóztatott elnökhelyettest nem ő, hanem Fazekas Sándor - akkor még - vidékfejlesztési miniszter nevezte ki, a kormány pedig azzal érvelt, hogy "belső felderítéssel" még idejében sikerült megakadályoznia a támogatások jogosulatlan lehívását. A letartóztatások nyomán mindenestre ügyészségi eljárás is indult, de arról máig nem érkeztek hírek, hogy ez befejeződött volna. Így nem tudni azt sem, hogy az ügy mostanra hozott-e Palkovicsra nézve kedvezőtlen fordulatokat.

A lemondást egyes vélemények szerint az is generálhatta, hogy az átalakuló agrártámogatási szervezeti struktúrában a kormány nem számított Palkovics munkájára. Mint ismert, a vidékfejlesztési támogatások irányító hatósági feladatai az agrártárcától a Miniszterelnökséghez kerültek, és az új felállás az MVH pozíciójának megváltozását is hozta.

Az előző kormányzati ciklusban ugyanis - érvelnek ágazati szakértők - a hivatal jóval meghatározóbb pozíciót töltött be az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium kizárólagos irányítása alatt. Mostantól viszont a hivatalnak már nem csak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, hanem a kormányon belül jóval erősebb pozíciót betöltő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is "szembe kell néznie", így már nem játszhat olyan szerepet, "mintha irányító lenne irányított szervezet helyett" - fogalmaztak az agrarszektor.hu-nak ágazati szakértők.

Palkovics távozása mellett szólhatott az is, hogy a hazai agrártermelők számos kritikát fogalmaztak meg az MVH kifizetési-pályázati szabályozásával kapcsolatban, amelyet túlságosan bonyolultnak, érthetetlennek és bürokratikusnak találtak. Nem véletlen, hogy a kormány most a pályázati rendszer egyszerűsítését, ügyfélbarátabbá tételét tervezi. Az viszont kétségtelen, hogy komoly kifizetési lemaradásban nem volt a hivatal az elmúlt négy évben, bár a tavalyi botrány utáni szigorítások okoztak zavarokat az elmúlt évi területalapú agártámogatási kiutalásoknál.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31