Orbánék bebetonoznák Fazekast és vezérkarát

agrarszektor.hu
A teljes politikai agrárvezetés parlamentbe juthat a Fidesz-listáról. Nem látszanak kihívók.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alapvetően nem akar változtatni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárpolitikai vezetésén a Fidesz - legalábbis ezt a következtetést lehet levonni a párt országos listájából, amelyet az április országgyűlési választásokra tettek közzé. Ma annak nagyobb a valószínűsége, hogy fideszes választási győzelem esetén Fazekas Sándor továbbra is miniszter marad. A legkomolyabb lehetséges kihívók - Jakab István parlamenti alelnök és Győrffy Balázs agrárkamarai elnök - hírek szerint nem törekednek arra, hogy agrárminiszterek legyenek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium teljes agrárpolitikai vezetése előkelő helyen szerepel a Fidesz-KDNP országos listáján, amelyet az áprilisra 6-ra kitűzött országgyűlési választásokra tettek közzé. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 18., Czerván György agrárgazdasági államtitkár a 28., V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a 31., Budai Gyula parlamenti államtitkár pedig a 39. helyet foglalja el. (Nincs a listán, így várhatóan nem is lesz az új parlament tagja Illés Zoltán, aki azonban a VM mai államtitkáraként nem agrár-, hanem környezetügyi kérdésekért felel. Szintén nem kapott helyet a rangsorban Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár, illetve Poprády Géza közigazgatási államtitkár, de ők sokkal inkább szakmai, mintsem agrárpolitikai jellegű tisztséget töltenek be. Sokkal inkább politikai státus Bitay Márton földügyi államtitkár posztja, de őt sem futatta képviselőjelöltként a Fidesz).

A mai agrárpolitikai vezetés listán elfoglalt pozíciója azt jelenti, hogy mindegyikük jó eséllyel szerezhet képviselői mandátumot a következő parlamenti ciklusban, ha a Fidesz nyeri a választásokat. Kósa Lajos ügyvezető alelnök úgy foglalt állást, hogy a párt ma 40-45 listás hellyel kalkulál, bár ehhez képest "plusz, mínusz 5-10 mandátumos" eltérést is lehetségesnek tartott. Ha a Fidesz valóban megszerezné a 40-45 listás helyet, a VM minden jelenlegi politikai vezetője listás helyről is parlamenti képviselő lehetne. Többen közülük azonban egyéni választókerületekből is bejuthatnak, mivel Fazekas Sándor Karcagon, Czerván György Nagykátán, V. Németh Zsolt pedig Körmenden egyéni jelöltként is elindul.

A fideszes választási lista azt fejezi ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a Fidesz nem kívánna érdemi átalakításokat végrehajtani a VM agrárpolitikai vezetésében az idei választások után - hívják fel a figyelmet szakértők. Bár ettől a minisztérium vezérkarában még lehetnek változások, ma az látszik valószínűbbnek, hogy Fazekas Sándor maradhat a miniszter. A tárca vezetője az agrarszektor.hu-nak adott nyilatkozatában maga is úgy fogalmazott, hogy "hosszú távon gondolkodom, és hosszú távon szeretnék dolgozni is". Ha a jelenlegi mellett a következő négyéves ciklust is kitöltené, megdönthetné Gráf József szocialista agrárminiszter rekordját, aki 2005-2010-ben állt a tárca élén a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok regnálása alatt.

 


MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

 

Az agrárvezetés változatlansága mellett szólhat az is, hogy a jelenlegi információk szerint Fazekas Sándornak nincsenek érdemi kihívói a Fideszen belül. Szakértők szerint leginkább Jakab István fideszes parlamenti alelnök, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, illetve Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szintén fideszes elnöke pályázhatott volna eséllyel az agrárminiszteri posztra. A Fidesz országos listáján egyébként mindketten megelőzik Fazekas Sándort, mivel Jakab István a 12., Győrffy Balázs a 13. helyet foglalja el.

Jakab István Fideszen belüli pozíciói azért is tűnhetnek szilárdnak, mert az érdekképviselet még 2010 márciusában együttműködési megállapodást kötött a párttal. A szövetségesi státus a mostani országos listán is kifejeződik, hiszen a Magosz - Jakab István, Győrffy Balázs és Budai Gyula - személyében három helyet tudhat magáénak az első negyvenből. (Budai Gyula a Magosz szövetségi igazgatója, míg Győrffy Balázs a Veszprém megyei Magosz-szervezet elnöke is egyben).


MTI-fotó: Illyés Tibor

Hírek szerint azonban Jakab István ezután sem szállna be a napi agrárküzdelmekbe, így a miniszterség helyett továbbra is inkább a parlamenti alelnöki posztot választaná. Győrffy Balázs számára pedig a VM vezetésénél nagyobb kihívást jelenthet, ha elnökként az új ciklusban is a NAK-ot irányítaná, amely 350 ezres tagságával és 800 alkalmazottjával már ma is az ország legnagyobb és legbefolyásosabb szakmai agrárszervezetének számít.

Első látásra vaskos meglepetésnek látszik, hogy Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke a párt országos listáján csak a 145. helyre "futott be", de az ő esetében szinte biztosra vehető, hogy az idén is megnyeri egyéni választókörzetét. A soltvadkerti képviselő Bács-Kiskun megyében eddig már négyszer győzött, 2010-ben például 71,95 százalékos fölénnyel. Font Sándor ma már "régi motorosnak" számít a fideszes agrárpolitikusok között, de valahogy megrekedt az országgyűlési mezőgazdasági bizottság szintjén, és szakértők szerint az új ciklusban is e poszt betöltésére lehet a legnagyobb esélye.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02