Sertés- és baromfiáfa: 50 milliárdot bukhat a büdzsé

A szalámik és a felvágottak is 5 százalékkal adózhatnak. 2018-ig lenne fordított áfa a gabonafélékre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ötvenmilliárd forint körüli bevételkiesést okozhat évente a költségvetésnek a sertés- és a baromfihúsok áfájának csökkentése a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) számításai szerint. Januártól a két ágazat valamennyi termékére 5 százalékos kulcs lépne életbe az élőállatoktól a szalámifélékig, a kolbászokig vagy a felvágottakig. A konkrétumokról a kormány dönt. Más alapvető élelmiszerek áfája nem csökken, de lesznek változások a fordított áfaadózásban. A VM kezdeményezi Brüsszelben, hogy a gabonafélék és az olajos növények fordított áfáját 2014 helyett 2018-ig lehessen hatályban tartani és további termékeket is bevonhat a "fordított rendszerbe".

A VM azzal számol, hogy nagyságrendileg évi 25-25 milliárd forint bevételkiesés éri a költségvetést, ha januártól 5 százalékos áfa lép életbe a sertés- és a baromfiágazat termékeire a jelenlegi 27 százalékos kulcs helyett - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Czerván György, a tárca államtitkára. Hosszabb távon ugyanakkor az 50 milliárdos adókiesés mérséklődhet, mivel a kisebb áfamértéktől a VM szakértői és a termékpályák szereplői a feketegazdaság visszaszorulását várják.

Agrár-totó
Mindent tudsz az agrárszlengről? Agrár-totó az Agrárszektoron a Fiatal Gazdák-Agrya együttműködésével. Töltsd ki most és teszteld le magad. Kattints ide, és indul a játék!

Mint ismert, Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptemberben jelentette be, hogy januártól 10 százalék alá csökkenhet a sertés- és a baromfihúsok áfája. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a jövő évi költségvetés közelmúltbeli parlamenti beterjesztésekor úgy fogalmazott, hogy a büdzsé tartalmazza az áfacsökkentés lehetőségét.

A "10 százalék alatti" adó ma csak az 5 százalékos kulcsot jelentheti, mivel más adómérték bevezetéséhez meg kellene változtatni az 5 százalékos jelenlegit, és ezt - figyelembe véve az uniós szabályokat és egyeztetési kötelezettségeket is - januárig nem lehetne véghezvinni - mondta Czerván György. Tájékoztatása szerint az 5 százalékos áfa most csak a sertés- és a baromfitermékekre vonatkozhat, más alapvető élelmiszergazdasági ágazatok árucikkeire nem. A sertés- és a baromfiszektorban viszont az adócsökkentés valamennyi termékre kiterjedhet, mivel azok egy vámtarifaszám alá tartoznak. Így az 5 százalékos kulcsot az élőállatoktól a feldolgozott termékekig minden áruféleségre - így például a kolbászokra, a szalámikra vagy a felvágottakra is - alkalmazni kellene.

 

Általános agrárbéke mellett zajlik az átszervezés
Az agrárbéke keretei között zajlott a hazai mezőgazdaság átszervezése és a földpolitika új alapokra helyezése - fogalmazott a parlament mezőgazdasági bizottsága előtti meghallgatásán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A mezőgazdasági termelés nőtt, a foglalkoztatási helyzet javult az elmúlt években. Tavaly 15 ezer, 2010 óta pedig összesen 30 ezer új agrármunkahely létesült. Az idén 5 ezerrel többen igényeltek valamilyen agrártámogatást, és mostanáig 15 ezer új őstermelő regisztrált a nyilvántartási rendszerben. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar makro mutatói javultak, az élelmiszergazdasági kivitel pedig tavaly elérte a 8,1 milliárd eurót 4,5 milliárdos import mellett. Ma már a hazai vásárlók 75 százaléka a magyar termékek mellett dönt a külföldiek rovására, ha a fogyasztói ár azonos - hangoztatta a miniszter.

A vámtarifaszám-besorolás szerint "baromfi" alatt valamennyi idetartozó fajt kell érteni, és a VM úgy is kalkulál, hogy az áfacsökkentés a teljes baromfis termékköre kiterjed. A kormány ugyanakkor dönthet úgy is, hogy az 5 százalékos kulcsot csak bizonyos baromfifajokra - például a csirketermékekre - terjeszti ki.

Czerván György szerint az már most biztos, hogy a tojás nem tartozik majd az 5 százalékos kulcs alá. Ugyancsak nem számíthatnak most áfacsökkentésre a malomipar, illetve a tej- vagy a zöldség-gyümölcs piac szereplői, akik szintén adómérséklést szorgalmaztak.

Ugyanakkor már a közeljövőben kezdeményei a VM Brüsszelben, hogy a gabonafélékre és az olajos növényekre tavaly bevezetett fordított áfaadózást hosszabb ideig hatályban lehessen tartani - közölte az államtitkár. A fordított áfát az eredeti uniós jóváhagyás szerint két évig, vagyis 2014-ig alkalmazhatnánk, de a VM most el szeretné érni, hogy a határidőt 2018-ig ki lehessen tolni.

Erre lehetőséget adhatnak azok az augusztusban életbe lépett, új uniós jogszabályok, amelyek az eddigiekhez képest könnyítik és gyorsítják a fordított áfaadózás tagországi bevezetését. A VM - mondta az államtitkár - vizsgálja, hogy a fordított adózási rendszert ki lehetne-e terjeszteni más agrárgazdasági termékekre is.

A parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén felmerült, hogy a fordított áfaadózást be kellene vezetni a feldolgozott takarmányokra is. Horváth István (Fidesz) úgy vélte, hogy e termékek értékesítése is a feketegazdaság "melegágyát" képezi.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13