Érkezik a tejcsomag

agrarszektor.hu
A tejágazat közép- és hosszú távú szabályozását megalapozni hivatott törvénycsomagról beszélt Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerdai gárdonyi konferenciáján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A második alkalommal megrendezett, "Tejágazati tendenciák és kilátások címmel összehívott II. tejágazati konferencián Feldmann Zsolt beszédében elsősorban a szervezettség fontosságát hangsúlyozta az ágazatban tevékenykedőket leginkább sújtó jövedelem ingadozás kiküszöbölésében. A helyettes államtitkár szerint ennek eléréséhez már a szeptember elseje óta hatályban lévő szakmaközi szervezetek működéséről szóló törvény is segítséget jelent, mivel határozottan javítja a termelők alkupozícióit, a piac átláthatóságát valamint az információáramlást.

Említést tett ugyanakkor egy, a tejágazat közép- és hosszú távú szabályozását megalapozni hivatott, úgynevezett "Tejcsomagról" is, mely a tervek szerint elősegíti majd az élelmiszerláncok kialakulását, ezáltal egyenletesebb jövedelemeloszlást tesz lehetővé. A konferencián felvázolt törvénycsomag elemei lesznek még a szerződéses kapcsolatok szabályozása, az eredetmegjelölés illetve a földrajzi árujelzés is.

A konferencia másik kiemelt témája a tejkvóta rendszer 2015-ös kivezetése volt, melynek kapcsán az előadók egyöntetűen az időben megkezdett, céltudatos felkészülés elengedhetetlenségét hangsúlyozták. Szabó Márton agrárközgazdász szerint a termelés visszaszorítására megállapított kvóta eltörlésével a hatékonyan termelő országok (Németország, Hollandia, Dánia) erőteljesen növelhetik termelésüket, az így előálló felesleg pedig komoly fenyegetést jelenthet a magyar tejpiacra. Ugyanakkor hozzátette, 2015 kiváló esélyt is kínál Magyarország számára, hogy a gyengébb teljesítőképességű szomszédos piacokon, azaz Csehországban, Szlovákiában és Romániában növelje részesedését. Ehhez azonban megfelelő menedzsment-szemlélet, jó takarmánygazdálkodás és termelő-feldolgozó kapcsolat szükséges.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a piaci pozíciók megerősítésének szükségességére hívta fel a figyelmet, elsősorban az import és az illegális forgalom jelentős visszaszorulása által. A terméktanács elnöke szerint ehhez feltétlenül szükséges lenne az alapvető élelmiszerek, köztük a tejtermékek áfájának 5 százalékra történő csökkentése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?