Ez a negatív rekord! - 10 forintért is lehet kapni állami földeket

agrarszektor.hu
Az állami erdőgazdaságokénál is olcsóbban, mindössze 10 forintos hektáronkénti éves vagyonkezelői díjért adott használatba állami földterületüket szakképző iskoláknak az idén nyáron a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Nem egyedi eset tehát, hogy jelképes díjért használhatják az állami földeket gazdasági szervezetek vagy intézmények, ha ezt közfeladataik indokolhatják. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ugyanakkor az állami erdőgazdaságoknál kifogásolta, hogy vagyonkezelési szerződéseiket évtizedekig nem aktualizálták, így az abban szerepelt, 50-70 forintos hektáronkénti éves díjak napjainkban már "egyenlők a nullával".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindössze 10 forintos, jelképes éves vagyonkezelői díjért kaptak 20 éves használatba állami földterületeket a Földművelésügyi Minisztérium (FM) irányítása alá tartozó szakképző iskolák. A tárcán belül működő birtokpolitikai tanács még a nyáron döntött arról, hogy 17 intézmény összesen 1893 hektárt használhat ilyen feltételek mellett oktatási feladatainak ellátására.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Nem egyedi eset tehát, hogy egyes gazdasági szervezetek vagy intézmények olcsón használhatnak állami termőföldeket, ha közfeladataik ezt alátámasztják. Most azonban vita indulhat arról, hogy a közfunkciókkal milyen díjak lehetnek arányosak. Mint ismert, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az állami erdőgazdaságoknál úgy ítélte meg, hogy irreálisan olcsón kaptak vagyonkezelésbe területeket. Az ÁSZ tizenkét, állami tulajdonú erdőgazdaság 2009-2014 közötti gazdálkodási ellenőrzésének lezárása után azt állapította meg, hogy vagyonkezelési szerződéseiket nem aktualizálták és nem vizsgálták felül éves vagyonkezelési díjaikat sem. Így a társaságok a földhasználatért éveken keresztül 50-70 forintos árat fizettek, amely az ÁSZ szerint "napjainkban körülbelül a nullával egyenlő".

MTI-fotó: Sóki Tamás

 

A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor közleményében úgy reagált, hogy az ÁSZ-nál vizsgált időszakban az erdőgazdaságok felett nem az agrártárca gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Egyúttal azonban kiemelte az erdészeti társaságok közjóléti feladatait, és azt, hogy az erdővagyon gyarapítása mellett több ezer - az alvállalkozói körbe bevont kisvállalkozókkal együtt pedig több tízezer - munkahelyet tartanak fenn. A közlemény szerint a minisztérium az átvétel után aktualizálta a társaságok működési kereteit biztosító alapszabályokat, megválasztották a felügyelőbizottságokat, illetve szükség esetén vezetőcserét hajtottak végre. 2015-ben új felügyelőbizottsági ügyrendeket, javadalmazási szabályzatokat fogadtak el a társaságoknál.

Az ÁSZ minapi bejelentése szerint mindenesetre a 2009-2014-re vonatkozó vizsgálatokkal sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az állami erdőgazdaságoknál. Eddig 12 cég - a KEFAG, a VADEX, a Szombathelyi Erdő, az Egererdő, a Kisalföldi Erdő, az Északerdő, a Zalaerdő, a Gemenci Erdő, a Pilisi Erdő, az Ipolyerdő, a Mecsekerdő és SEFAG Zrt. -ellenőrzését fejezték be, további tízé pedig folyamatban van.

Lázár: a most folyik, az nem tartható
A kormány megvárja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentését az állami erdőgazdaságokról, azután dönt arról, milyen intézkedéseket kell tenni - reagált csütörtöki tájékoztatóján az ÁSZ vizsgálati eredményeire Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ÁSZ-megállapítások alapján is úgy vélte azonban, hogy az állami erdővagyont a közösség javára jobban kell működtetni. Szerinte nem tartható, hogy az állami cégek drágábban adják a fát, mint a helyi tüzép, és dúskálnak a javakban, miközben a falvak elnéptelenednek. A helyben lakók előtt most "le vannak zárva" az erdők, mivel az állami erdőgazdaságok kevésbé veszik ki részüket a közfoglalkoztatásból - fogalmazott a miniszter.

A számvevőszék a társaságok vagyongazdálkodási, vagyonérték-megőrző és vagyongyarapítási tevékenységének szabályszerűségét értékelte, és megállapította, hogy az erdőgazdaságok mérlege nem a valós képet mutatta. Emellett a vagyonnyilvántartás és a tulajdonosi joggyakorlásnál is általános jelleggel fordultak elő hiányosságok a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tevékenységében - közölte az ÁSZ.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13