Forgalomból kivont élelmiszerek mellett bírságolt is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

agrarszektor.hu
Eddig közel tízmillió forintos bírságot szabott ki az ellenőrző hatóság a tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzéseken. Elsősorban higiéniai hiányosságok, minőségi, fogyaszthatósági és jelölési hibák miatt intézkedtek az ellenőrök - írja a VM Sajtóirodája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bírság mellett a közel húszezer hazai és külföldi élelmiszer-tétel vizsgálatának eredményeképpen 20,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból. A tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés idén április 9-éig, húsvét hétfőig tart.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai irányítása mellett az ellenőrök a húsvétot megelőző időszakban kiemelt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő országos ellenőrzést tartanak. A vizsgálat első időszaka március 19-30. között zajlott.

Ez évben kiemelten ellenőrzik a friss húst, a pácolt-, füstölt-, nyers- vagy főtt húskészítményeket (különösen a sonkát), a tojást, az édesipari termékeket, a borokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöt. Vizsgálják a felsorolt termékeket forgalmazó, csomagoló, értékesítő, valamint a takarmány-előállítással és forgalmazással, az élőállat szállítással és az élelmiszerhulladékok kezelésével foglalkozó vállalkozásokat.

Az eddigi tapasztalatok azt jelzik, hogy az ellenőrök az élelmiszer-forgalmazó helyeken elsősorban higiéniai hiányosságok, minőségi, fogyaszthatósági és jelölési hibák miatt intézkedtek. A takarmány előállítás és -forgalmazás, illetve az állatszállítások ellenőrzésekor viszonylag kevés probléma merült fel, az élelmiszerhulladékok kezelésénél találtak még hiányosságokat.

Országosan összesen 2 832 ellenőrzést végeztek a hatóság szakemberei. Ebből élelmiszer-előállító helyen 396, az élelmiszer-forgalmazásban 1 826 ellenőrzés történt. Takarmányt 91 esetben, 519 alkalommal pedig állatszállítmányt vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt 74-szer figyelmeztettek a hatóság emberei, 136 esetben bírságot szabtak ki. Eddig közel tízmillió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A tavaszi kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzés idén április 9-ig tart, de az üzletek ezt követően is számíthatnak az ellenőrök megjelenésére.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03