Hol fáj nekünk a legjobban az orosz embargó?

agrarszektor.hu
Kevesebb, mint fél év alatt 10 milliárd forintos veszteséget okoz az orosz embargó a magyar mezőgazdaságnak. A kiesés kivitelünk 10 százalékát érinti, ám a nyár óta a károk mérséklése érdekében hozott hozott uniós és hazai intézkedések, az alternatív piacokon való megjelenésünk ellenére is mintegy hetvenmilliós kárt okoz napi szinten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legnagyobb veszteségeket az idén egyébként rekordterméseket produkáló gabona és zöldség-gyümölcs, valamint a hús-ágazatok könyvelhetik el, a kormány 200 ezer tonna alma felvásárlásával kívánt enyhíteni a termelők gondjain, egyúttal mozgásba hozni az embargó által szintén érzékenyen érintett feldolgozóipart. A húsipar gondjait a célzottan Oroszországba szánt és gyártott termékek tetézik, ezeket az árukat ugyanis nehezen lehet értékesíteni más országok piacain. Habár az érdekelt cégek döntő többsége már rendelkezik az orosz egészségügyi szabályok szerinti akkreditációval, jelenleg bizonytalannak tűnik, hogy jövőre valóban véget fog-e érni az eredetileg egy évre kihirdetett beviteli tilalom.

A baromfiból és vízi szárnyasokból készült termékeknél azonban nagyobb veszteség várható. A legnagyobb magyar exportőrök - a Gallicoop Zrt., Hungerit Zrt. - korábban kifejezetten az orosz piaci igényeire szabták termékeiket, így ezeket más piacokon nehezen lehet eladni. Az embargó miatt idén a Gallicoop exportja 60 százalékkal csökkent, a Hungerit kacsa- és libatermékekből származó 6,1 millió eurós árbevétele pedig 1,8 millió euróval csökken. A Pick Szeged Zrt.-t, a Kométa 99 Zrt.-t és a Gyulahús Zrt.-t ugyancsak megszenvedi a beviteli tilalmat - írja a lap. Budai véleménye szerint optimizmusra ad okot, hogy ezeknek a magyar cégeknek már van az orosz egészségügyi szabályoknak megfelelő akkreditációja - szemben a nyugat-európai üzemek jelentős részével -, így az embargó feloldása után akár azonnal elindíthatják exportjukat Oroszországba.

Budai elmondta, hogy a nyugat-európai árufelesleg hazai dömpingjének elkerülésére a mezőgazdasági tárca a nagy hazai áruházláncok képviselőivel tárgyalt, ezek ígéretet tettek több magyar termék vásárlására és forgalmazására - itthon és külföldön is. A közelmúltban megnyílt kereskedőházak a remények szerint további segítséget jelenthetnek majd az új piacok meghódításában. A legnagyobb veszteségeket kétség kívül a lengyel gazdák könyvelhetik el, de a finn tejtermelők is roppant nehéz helyzetbe kerültek a még augusztus elején érvénybe léptetett szankciókkal - olvasható a Napi.hu cikkében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?