2016. május 31. kedd Angéla, Petronella

Hírek - Agrárpénzügyek

Így harcol Fazekas Lázárral: jön a "Gazdabarát 2"

Újabb gazdabarát programot indít a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – jelentette be az intézményt felügyelő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A „Gazdabarát 2-vel” tovább egyszerűsítenék az eljárásokat és gyorsítanák az ügyintézést. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozatai szerint viszont az MVH is szerepel azon állami intézmények listáján, amelyeket megszüntetnének, illetve átalakítanának a közeljövőben. Az átszervezési elképzelések miatt éles vita robbant ki Lázár János és Fazekas Sándor között.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A megújult vezetésű MVH tavaly jelentette be, hogy a korábbiakhoz képest más szemlélettel, gazdabarát módon kíván működni. Fazekas Sándor most pedig egy bajai fórumon az MTI szerint azt közölte, hogy a hivatal megindítja „gazdabarát megújításának második programját” is. A „Gazdabarát 2-vel” a miniszter szerint tovább egyszerűsítik az eljárásokat, gyorsítják az ügyintézést és fejlesztik a szakmai munkát. A cél az, hogy a támogatások átláthatóan és viszonylag gyorsan jussanak el az érintettekhez – húzta alá a miniszter.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A kormány dönthet arról, kell-e változtatni a jelenlegi állami szervezetrendszeren – reagált a közelmúltban felmerült háttérintézmény-átalakítási elképzelésekre Fazekas Sándor. Ugyanakkor hozzátette: az MVH az unió által akkreditált, szigorú ellenőrzés mellett működő szervezet. Ezért azokhoz a kötelező uniós szabályokhoz köteles igazodni, amelyek a pénzkifizetéseket ellenőrzés alatt tartják, mivel itt az Európai Unió adófizetőinek pénzéről van szó.


Meggyőződésem, hogy az MVH ellátja feladatait, rendkívül nagy ügymennyiséggel birkózik meg eredményesen – állapította meg a miniszter. A hivatal tavaly 262 ezer ügyet zárt le, amelyek körül 1150 esetben fellebbeztek az ügyfelek. Az intézmény az elmúlt évben rekordösszegű, 800 milliárd forint támogatást fizetett ki, de a miniszter szerint a támogatások elsőszámú haszonélvezői nem a gazdák, hanem a lakosok, hiszen ha nem lenne támogatás, az élelmiszerek sokkal drágábbak lennének.

Mint ismert, a közelmúltban Lázár János jelentette be, hogy az MVH is szerepel azon a listán, amely a megszüntetésre, illetve átalakításra ítélt állami háttérintézményeket tartalmazza. A hivatallal szemben a Miniszterelnökséget vezető miniszter komoly bírálatokat is megfogalmazott, és működését az ÁVH-hoz hasonlította. Emiatt példátlanul éles, nyilvánosság előtti vita robbant ki az MVH-t felügyelő Fazekas Sándor és Lázár János között.


 

Címlapon, most

Jók a magyar borok, de ezt nagyon sokan nem tudják

Népszerű előfinanszírozási konstrukciók az MKB Banknál (x)

Tovább enyhít MVH faktoring konstrukció feltételein az MKB Bank.

Magyarországra alapoznak: átadta első hazai gyárát a Swedsteel-Metecno

A biatorbágyi gyár kulcsszerepet kap a kelet-európai terjeszkedésben.

A teljes gyümölcstermés harmadát is letarolhatta a fagy

Akár 250-300 ezer tonna is lehet a veszteség.

Ki gondolta volna? - Ezzel a szakmával könnyű elhelyezkedni

Nagy az igény az agrárszakemberekre Nagy-Britanniában.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ