Ki gondolta volna? - Ma már ezért mennek ölre a bankok

agrarszektor.hu
Ki gondolta volna a gazdasági válság előtt, hogy a bankok néhány év múltán az agrárügyfelekért komoly harcba kezdenek - állapította meg az agrárszektor.hu-nak adott interjújában Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Ma már azonban nagy előnyt jelent, hogy az ágazatban "beállt" uniós támogatási rendszer működik, így ez nem csak a gazdálkodók, hanem a finanszírozók számára is vonzó. Krisán László szerint az Agrár Széchenyi Kártya óta valódi pénzügyi segítséget jelent az agrárvállalkozások számára a 2011-es bevezetés óta. Tavaly év végéig 2000 ügylettel 12,5 milliárdnyi forrást helyeztek ki, és az érdeklődés az idén is növekszik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

agrárszektor.hu: Hogyan tudja kiszolgálni az Agrár Széchenyi Kártya speciálisan az agrárszektor szereplőinek finanszírozási igényeit? Milyen előnyöket kínál az ágazat szereplőinek a többi, piacon elérhető finanszírozási termékhez képest?

Krisán László: Az agrárium szereplői a szektor sajátossága miatt korábban nagyon nehezen jutottak hitelhez. Az Agrár Széchenyi Kártya 2011-es bevezetése óta valódi segítséget jelent a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára. Mára már az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel is egyre keresettebb terméknek számít: már csak azért is, mert a konstrukció az eddig "bankidegen" területek, az őstermelők és a családi kisgazdaságok számára is olcsó, az állami kamattámogatás révén vonzó finanszírozási lehetőséget kínál.

A konstrukció kapcsolódik a kormány 2010-ben meghirdetett vidékstratégiájához, amelynek célja, hogy kiemelt figyelmet fordítva a hazai agrárgazdaságra, ágazati programokkal állítsa vissza a hazai agrárium gazdasági súlyát és versenyképességét. Ennek köszönhetően az ASZK feltételei számos ponton előnyösebbek a "klasszik" Széchenyi Kártyánál: hosszabb futamidőre igényelhető, 15 millió forint hitelösszegig nem szükséges tárgyi biztosíték, magasabb az állami kamattámogatás mértéke valamint a kisebb összegű hitelkeretek esetében - 4,5 millió forintig - alacsonyabb a kártyadíj is. Jelenleg 2,1% az ügyfelek által fizetendő nettó évi kamat, amely egy szabadon felhasználható folyószámlahitel esetében kiemelkedően kedvezőnek mondható.

agrárszektor.hu: Hogy alakul az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül kihelyezett hitelek mennyisége és a kibocsátott kártyaszám az elmúlt negyedévekben?

K. L.:
Az elmúlt évbenl dinamikusan emelkedtek a hozzánk érkező igények. Az év végéig közel 2000 ügylet keretében összesen 12,5 milliárd forintnyi forrást helyeztünk ki az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül, és az idei év eddig eltelt közel két hónapja alatt is folyamatos növekedést tapasztalunk a beérkező igénylések számában. Az átlagos hitelösszeg 6,3 millió forint, ami csak minimálisan marad el a sima Széchenyi Kártyától, ahol 6,6 millió az átlag. Az Agrár Széchenyi Kártya esetében az igénylők 79 százaléka egyéni vállalkozó.

agrárszektor.hu: Milyen termékfejlesztéseket terveznek?

K. L.:A Széchenyi Kártya program többi termékéhez hasonlóan, a gazdálkodók visszajelzéseit és igényeit is folyamatosan gyűjtjük és elemezzük, hogy a valódi elvárásaiknak legjobban megfelelő konstrukciót fejleszthessük ki. Reményeink szerint akár néhány héten belül újabb kedvező változásokat jelentünk be a hitellel kapcsolatban.

agrárszektor.hu: Mely bankokon keresztül érhető el ma az Agrár Széchenyi Kártya, és bővülhet-e tovább a banki kör?

K. L.: A hitelkonstrukció forgalmazásában jelenleg az OTP Bank, a Sberbank, a takarékszövetkezeti hálózat valamint a Budapest Bank vesz részt, és jelenleg is van olyan banki partnerünk, amely tervezi az Agrár Széchenyi Kártya forgalmazásának megkezdését.

agrárszektor.hu:  Hogy ítéli meg az agrárvállalkozások finanszírozási helyzetét?

K. L.: Az Agrár Széchenyi Kártya bevezetése óta eltelt időszakban bebizonyosodott számunkra, hogy az agráriumban is jelentős igény mutatkozik a kedvező feltételekkel igényelhető hitelek iránt, egy szabad felhasználású folyószámlahitel pedig komoly segítséget nyújt a vállalkozások számára a folyamatos és zavartalan működéshez. A tavalyi év során folyamatosan nőtt mind a mezőgazdasági, mind az élelmiszeripari vállalkozások hitelállománya, ami annak is köszönhető, hogy a kereskedelmi bankok is egyre nagyobb fantáziát látnak az agrárfinanszírozásban.

Mára a nemzetgazdaság teljes hitelállományának kicsit több mint 10 százalékát mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek használják. Senki nem gondolta a gazdasági válság előtt, hogy épp az ezer sebből vérző, folyamatosan "problémás" ágazat lesz az, amely esetében a bankok komoly versenybe kezdenek. Persze ez azért érthető, hiszen más ágazatokhoz képest az agráriumban viszonylag "beállt" az uniós támogatási rendszer, amelyeknek köszönhetően mind a gazdálkodóknak, mind a finanszírozóknak jól (jobban) tervezhetők a folyamatok. Emiatt a hitelállomány csökkenése egy évvel ezelőtt megállt, és azóta folyamatosan bővül a kihelyezések állománya. Vannak ugyanakkor olyan kisebb, felzárkóztatásra váró piaci szereplők, amelyek kiesnek a hitelintézetek fókuszából, számukra jelent kézenfekvő megoldást a KAVOSZ által kibocsátott Agrár Széchenyi Kártya.

agrárszektor.hu: Az elmúlt időszakban az agrárszektor szereplőinek a jogszabályi környezet jelentős változásával kellett szembenézniük, mint például az új földforgalmi törvény vagy a területalapú támogatások rendszerének átalakítása. Ezek a változások befolyásolják az agrárvállalkozások jövedelmezőségét, illetve hitelfelvevő-képességét. Hogyan érinti ez a finanszírozói oldalt?

K. L.: A változások mindenképpen érintik a finanszírozókat is. A nagyobb agrárvállalkozásoknak, amelyeket hátrányosan érint területalapú támogatások degressziója, romolhat valamennyire a hitelfelvevő képessége, bár ebben az esetben sincs szükség a vészharangok kongatására, hiszen az ő esetükben erős, nyereséges vállalkozásokról beszélünk. A kisebb vállalkozások esetében viszont továbbra is élénk maradhat a hiteligény, ráadásul a hosszabb távon kiszámítható szabályozási környezet nemcsak a rövid futamidejű hitelek elvételének kedvezhet, mint a folyószámla- vagy forgóeszközhitelek, hanem akár a hosszabb távon térülő beruházások indításának, és az ezzel együtt járó finanszírozási igény növekedésének is. Különösen az állattenyésztés esetében számíthatunk pozitív hatásokra ezen a téren.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?