Megvan a sorsdöntő árfolyam! - Így számolják át az euró százmilliókat

agrarszektor.hu
Összesen 70 880 forint alap- és úgynevezett zöldítési támogatást kaphatnak az idén egy hektárra a földhasználó mezőgazdasági termelők, és az összegből október 16-tól hektáronként 49 616 forinthoz előlegként hozzájuthatnak. Az alaptámogatás (SAPS) és a zöldítés teljes idei kerete 353,8 milliárd forint, amely a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint 12,4 milliárddal nagyobb a tavalyinál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idén 313,45 forintos árfolyammal kell átszámítani az euróban kifejezett területalapú és egyéb közvetlen agrártámogatásokat - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Az átváltást mindig az Európai Központi Bank szeptember 30-án megállapított árfolyama határozza meg. Eszerint 313,45 forinttal kell kalkulálni a legnagyobb részarányt képviselő területalapú alaptámogatásoknál és zöldítési kifizetéseknél, vagy például a fiatal gazda és a termeléshez kötött jogcímeknél is.

A SAPS-alaptámogatás és a zöldítés teljes idei összege 353,8 milliárd forint, és ez az FM számításai szerint 12,4 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit, amely 341,4 milliárd forint volt. (Igaz, akkor a mostaninál kisebb, 310,57 forintos átváltási euró árfolyammal kellett számolni).


MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

A Földművelésügyi Minisztérium saját hatáskörben már döntött arról, hogy október 16-tól az alap- és a zöldítési támogatásokból az idén is előleget fizet. Brüsszel pedig már korábban hozzájárult ahhoz, hogy ez évben a szokásos 50 százalék helyett a teljes támogatási összeg maximum 70 százalékot lehet kiutalni előlegként, és e lehetőséggel az FM közleménye szerint Magyarország él e lehetőséggel.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú alaptámogatás keretösszege az idén 227,2 milliárd forint, amelyből egy hektárra várhatóan 45 525 forint jut. Zöldítési jogcímként pedig 2015-ben 126,5 milliárd forintot lehet fizetni, így hektáronként 25,354 forintra számíthatnak a gazdák. Ebből adódik, hogy az idén a SAPS és a zöldítés teljes összege hektáronként mintegy 70 880 forint lehet, és ez nagyjából megegyezik a tavalyi mértékkel.

A brüsszeli és a hazai döntések szerint október 16-tól tehát a 70 880 forintos összeg maximum 70 százalékát lehet kiutalni előlegként. Ez azt jelenti, hogy a SAPS-ból hektáronként legfeljebb 31 868 forintot, a zöldítési pénzekből pedig 17 748 forintot kaphatnak előlegként a termelők, vagyis október 16-tól együttesen körülbelül 49 616 forinthoz juthatnak.

Nagyjából ugyanannyi, de nem ugyanaz
A támogatási rendszer alaptámogatási része - amelyet egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk - nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet az EU csatlakozás óta, 2014-ig kaptak a termelők. Ez a mostani SAPS a "zöldítésért" (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.

A zöldítésért járó támogatási előleg ugyanakkor csak akkor fizethető ki, ha a SAPS támogatásoknál nem áll fenn jogvita vagy adategyeztetési kötelezettség és a termelők nem kérelmeztek ökológiai fókuszterületre kompenzációt - hívja fel a figyelmet az FM. Emellett további feltétel, hogy a zöldítési ellenőrzéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elvégezze és lezárja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?