Nem fizeti ezt a díjat? - Minden napra jut egy NAV-behajtás

agrarszektor.hu
Összesen 365 esetben kezdeményezett tavaly a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál (NAV) behajtást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) amiatt, hogy az élelmiszergazdasági szereplők nem fizették meg az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. A renitensek aránya 5 százalék körül mozog, az éves díjfizetési kötelezettség pedig eléri a 12 milliárd forintot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Behajtási eljárásokat kezdeményez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az adóhivatal elektronikus behajtási felületén, ha az agrárágazati szereplők nem hajlandók megfizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat - közölte az agrárszektor.hu-val a Nébih.

Tavaly 365 esetben léptek, vagyis átlagosan az év minden napjára jutott egy eljárás a felügyeleti díj miatt.

Mint ismert, az élelmiszergazdasági szereplőknek a bevallott és megállapított díjat évente két részletben, július 31-ig és január 31-ig kell befizetniük. Tehát például a 2017-es díjfizetési kötelezettséget 2017. július 31-ig, illetve 2018. január 31-ig kellett teljesíteniük.

A Nébih tájékoztatása szerint a felügyeleti díjak befizetése érdekében gyakran küldenek egyenlegközlő leveleket azoknak, akiknél tartozást regisztrálnak. Ha pedig ez sem vezet eredményre, az ügyfelek ellen eljárást indítanak.

A határidőig meg nem fizetett felügyeleti díj után késedelmi pótlékot, illetve mulasztási bírságot kell fizetni, amelynek legnagyobb összege 500 millió forint lehet. A Nébih a tavaly lezárt - 2016-os bevallásokat is érintő - ellenőrzésekkel mintegy 20 millió forint mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot szabott ki.

A meg nem fizetett felügyeleti díjak, illetve pótlékok és bírságok pedig adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek, ezért indulhatnak NAV-eljárások a hátralékos ügyekben.

Az agrárszektor.hu kérdésére a Nébih nem közölt konkrét adatokat arról, hogy a piaci szereplők évente nagyságrendileg mennyi díjat nem fizetnek meg. Az ugyanakkor a jelenlegi feldolgozottságú kimutatásokból kiderült, hogy például a 2016-os évre megállapított díjaknál 5 százalék körüli a nem teljesített tételek aránya, míg 2017 első részleténél ez 3-5 százalék közöttire tehető.

A legutóbbi, 2017-es bevallások alapján a piaci szereplőknek csaknem 12 milliárd forint élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kellett megfizetniük. A második részlet határideje éppen a közelmúltban, idén január 31-én járt le, így a teljesítési, illetve a nem fizetési arányról itt még nincsenek feldolgozott adatok.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?