Fagykárra is teljes támogatás járhat a gazdáknak

agrarszektor.hu
Mostantól a jégkárt szenvedett gazdák után már a fagykár sújtotta agrárvállalkozások is részesülhetnek teljes támogatásban az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Földművelésügyi Minisztérium a fagykárt szenvedett és Agrár Széchenyi Kártyával (ASZK) már rendelkező, illetve a konstrukció keretében 2016. november 30-ig hatályos hitelszerződést kötő vállalkozásoknak a jelenlegi 4%-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további, akár teljes hiteldíj-támogatást nyújt - a 2016. július 22-ét követően esedékes díjtételek vonatkozásában, az adott hitelügylet teljes futamidejére.

 

Az állam az érintett agrárvállalkozás "ültetvény" besorolású földterületei után hektáronként legfeljebb 500 ezer Ft hitelkeretig teljes költségtérítést biztosít,

azaz ezen esetekben 100%-os kamat-, kezességi díj-, illetve kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségek megtérítésével (mint pl. bírálati díj, regisztrációs díj, közjegyzői díj, értékbecslési díj, stb.) segíti a fagykárt szenvedett vállalkozások akár nullaköltségű szabad felhasználású finanszírozási forráshoz jutását.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a részletes feltételeket tartalmazó 2016. július 21-én megjelent rendelet szerint többek között azok az agrárvállalkozások élhetnek ezzel a lehetőséggel, amelyek a hivatkozott rendeletben nevesített településeken székhellyel/fiókteleppel/telephellyel rendelkeznek. A vezérigazgató felhívta a figyelmet, hogy a támogatás mértéke függ a vállalkozás ültetvény minősítésű földterületének nagyságától, valamint a rendelkezésére álló szabad támogatási keret mértékétől, továbbá meg kell felelniük a rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek.

A vezérigazgató elmondta továbbá, hogy az utóbbi időszakban dinamikusan növekedett az ASZK hiteligénylések száma, és fokozott érdeklődés mutatkozott a jégkárral sújtott vállalkozók részére biztosított nullaköltségű Agrár Széchenyi Kártya iránt is, amelynek igénybevételére a vállalkozások 2016. június 30-ig köthettek hitelszerződést. Az Agrár Széchenyi Kártyát igénylők nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként működik.

Krisán kiemelte: az agrárium az egyik legstabilabb, hitelezési szempontból az egyik legkevésbé kockázatosnak számító ágazat, a szezonalitás és az időjárási körülményeknek való kiszolgáltatottság ellenére is. Mára a kártyát több mint 9000 gazdálkodó igényelte, az átadott kártyák száma megközelíti az 5000-et, a kihelyezett hitelösszeg pedig meghaladja a 37 milliárd forintot. Az átlagos hitelösszeg az idei évben létrejött ügyeket tekintve 8,6 millió forint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03