Nem lesz olcsóbb a kenyerünk, hiába több a búza

agrarszektor.hu
Bár több és jobb minőségű búza termett az országban, mint vártuk, a kenyér ára nem valószínű, h lejjebb fog menni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Vancsura József, a felsőszentiváni FEB Agro Felsőbácskai Zrt ügyvezető igazgatója és a Magyar Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a nemzetközi gabonaelemzőkkel együtt megerősítik, hogy a búza világpiaci ára nem fog csökkeni.

Az aratás 97 százaléka befejeződött, a vártnál és a tavalyihoz képest is több és megfelelőbb minőségű a termés, mintegy 4 millió tonna. Ennek hozzávetőleg 70százaléka étkezési minőségű, 12. millió tonnát pedig exportálnak belőle. Tehát, bár bőven elég felhasználható búza marad hazánk területén, várhatóan mégsem csökken a kenyér ára - írja a baon.hu.

Szem előtt kell azonban tartani, hogy a világpiac alakítja nálunk is az árakat, tehát hiába megfelelő a gabonamennyiség, vagy akár többszöröse a vártnak és a szükségesnek, a nálunk eladott kenyér (illetve liszt) árát a világpiac szabja meg. A gazdák szerint több oka is lehet annak, hogy nem csökken a búza ára, például az, hogy Németországban és Oroszországban is igen sok malmi búza termett idén, így rengeteget fognak exportálni. Az is fontos lehet, hogy a hazai hatalmas tároló kapacitásokkal rendelkező termelők kivárnak, s nem sietnek értékesíteni a terméket. 

Mások kiemelik, hogy bár jobb a búza minősége, de mivel 50 forint körül alakul a felvásárlási ára, azaz nem esett vissza, ahogy az szokott ilyenkor aratás idején, így nem valószínű, hogy árcsökkenés történne. Ami gondot jelenthet még, az a szállítási költségek emelkedése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?