Ők kaptak uniós pénzeket az agrártárca vezetői közül

agrarszektor.hu
Czerván György agrárgazdasági államtitkár, Gál Péter eredetvédelmi helyettes államtitkár és Román István agrárszakképzési helyettes államtitkár, illetve vele egy háztartásban lévő közeli hozzátartozója kapott vissza nem térítendő uniós támogatásokat 2014. június 6., a harmadik Orbán-kormány megalakulása után. Az agrártárca Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolt. A minisztérium tájékoztatásából kiderül, hogy döntően normatív alapon járó uniós forrásokról van szó.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkárai és helyettes államtitkárai közül három vezető kapott uniós támogatásokat 2014. június 6-a, az új kormány megalakulása után - derül ki abból a válaszból, amelyet Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A szocialista képviselő arra volt kíváncsi, hogy az FM hat államtitkára és tíz helyettes államtitkára közül kik kaptak vissza nem térítendő állami vagy uniós támogatásokat?

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A tárca válasza szerint Czerván György államtitkár és felesége vissza nem térítendő uniós területalapú, illetves területalapú támogatáshoz kapcsolódó elkülönített cukortámogatásban részesült a harmadik Orbán-kormány megalakulása után. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, valamint a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozójának tulajdonában lévő gazdasági társaságok közül pedig a GLP Bormarketing Kft. kapott vissza nem térítendő uniós támogatást. Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár szintén vissza nem térítendő területalapú uniós támogatáshoz jutott.

A minisztérium nem közölt részleteket arról, mekkora támogatásokról van szó. Az viszont a válaszból kitűnik, hogy a minisztériumi vezetők többnyire normatív alapon járó pénzeket kaphattak, amelynek felhasználása nem magyar döntéseken, hanem uniós jogszabályokon múlik. A területalapú támogatásoknál például egyértelmű, hogy a tárcavezetők, illetve hozzátartozóik érdekeltségei földterületeket művelnek, amelyek után az uniós pénzekre minden gazdasági szereplő automatikusan jogosult, ha az EU-s rendelkezéseknek eleget tesz és támogatrási kérelmeket nyújt be. Ugyanez a helyzet az elkülönített cukortámogatásnál is, így a válaszokból egyedül a GLP Bormarketing Kft.-nél nem derül ki pontosan, hogy a cég szintén normatív, vagy pályázatos uniós összeghez jutott-e.

A tárca állásfoglalása arra sem tér ki, hogy a minisztériumi vezetőkhöz köthető érdekeltségek kaptak-e nemzeti (állami) agrártámogatásokat a 2014. június 6-a utáni időszakban. Ugyanakkor e támogatási típusok nagy részét sem egyedi döntésekkel, hanem normatív alapon - például állatlétszám alapján - vehetik igénybe az agrárpiaci szereplők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?