Tüntettek a Gyulai Húskombinát dolgozói

agrarszektor.hu
A gyulai városvezetés és a polgármester támogatását kérte a Gyulai Húskombinát Zrt. szakszervezete keddi demonstrációján, hogy továbbra is megmaradjon a Békés megyei városban a mintegy 400 dolgozó állása és helyi nevezetességük, a gyulai kolbász.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A cég dolgozóinak és szakszervezeti tanácsának nevében Petrusán Györgyné alapszervezeti elnök felolvasta a polgármesternek átnyújtott petíciót az összegyűlt mintegy 200 dolgozónak a polgármesteri hivatal előtti Petőfi téren. Ebben úgy fogalmazott, a 144 éves vállalat és a terméke is szimbóluma a városnak, amelyet nem szabad elveszni hagyni. Az idén augusztusra derült ki, hogy a gazdasági nehézségek miatt megszűnik a termelés a húskombinátban, és ezzel a dolgozók munkahelye is. A korábbi, nádudvari demonstráció óta sok minden elhangzott a cég megmentéséről, de mindeddig konkrét segítséget a munkahelyek megtartásához sem a tulajdonosoktól, sem a kormányzattól, sem a finanszírozó bankok többségétől nem kapott a társaság - hangsúlyozták a petícióban. "Jelen időpontra abba a helyzetbe kerültünk - írták -, hogy dolgozni tudnánk, mert termékeinkre van kereslet, többet is tudnánk termelni, mint a jelenlegi mennyiség. De minden jel azt mutatja, hogy a tulajdonosok lemondtak cégükről, nem kívánnak több pénzt befektetni, a bankok magatartása miatt hitelhez, pénzhez fedezet hiányában nem jut a vállalkozás." A szakszervezet szerint gyors intézkedés, pénzügyi segítségnyújtás hiányában vége a termelésnek és a munkahelyeknek, és bár a kormány ígéretet tett, hogy stratégiai vállalattá minősítéssel megmaradnak a munkahelyek, ez nem történt meg. "Olyan megoldás kell, amelynek keretében forráshoz jut a Gyulai Húskombinát, és folytatni tudja rendes termelését" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. Ehhez kérték a városvezetés támogatását.

Görgényi Ernő polgármester a petíciót átvéve hangsúlyozta: a városvezetés a dolgozók szövetségese lesz abban, hogy a feldolgozó megmeneküljön. Rámutatott: mivel a város önkormányzata semmilyen mértékben nem tulajdonos a Gyulai Húskombinát Zrt.-ben, így nem tud olyan döntést hozni, amelynek segítségével megmenthetné a gyárat. Emlékeztetett arra, hogy korábban is mindent megtettek a vállalat segítésére: a közüzemi díjakat kedvezőbbé tették, fizetési könnyítést adtak, vagy felhívták a közvélemény figyelmét a kombinát helyzetére. Még nincs veszve semmi - fogalmazott Görgényi Ernő. - "Mi még látunk reményt. Négyszáz munkahely, egy hungarikumot gyártó vállalat és 144 éves tradíció a tét. Mindez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy az önkormányzat közügyként kezelje egy magánvállalat ügyét, de ennél többről, ennek a térségnek a perspektívájáról, a kilátásairól is szó van." A polgármester a hivatal dísztermébe egyeztetésre hívta a dolgozókat és a szakszervezet vezetőit, majd az együttműködésről megállapodást kötöttek.
A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke, Kapuvári József a demonstráción azt mondta: néhány évvel ezelőtt, amikor a jelenlegi tulajdonos megvásárolta húskombinátot, a szakszervezetek és a dolgozók is optimisták voltak, mostanra azonban úgy tűnik a tulajdonos lemondott a cégről, nem kíván több forrást megmozgatni. "Van még két neves termékünk, a gyulai kolbász és a Pick szalámi (...), ezért várjuk, hogy a döntéshozók adják meg a szükséges támogatást, hogy ez a cég tovább tudjon dolgozni és termelni" - hangsúlyozta. A HDSZ elnöke kijelentette: ha nem lesz eredmény, folytatják a tüntetést Budapesten. "Van rá energia, kezdeményező készség és bátorság. Ameddig értelmét látjuk, nem adjuk fel, hogy Gyulán ne bontás legyen, hanem egy működő, virágzó cég, amihez minden adottsága megvan" - mondta. A húskombinát az év eleje óta van csőd közeli helyzetben. A tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport a likviditás megőrzése érdekében korábban folyamatosan anyagi segítséget nyújtott. A húskombinát hitelállománya jelentős, éves szinten több százmillió forint terhet jelentenek csak a kamat- és egyéb költségek.

Ruck János vezérigazgató október eleji tájékoztatása szerint a társaság vagyona 5 milliárd forint, a szállítói tartozások összege ugyanakkor 1,9 milliárd forint, tehát a húskombinát vagyoni fedezetével nincs gond. A vállalatcsoporton belüli tartozás összege 1,3 milliárd forint. A húskombinát ellen egy 20 millió forint szállítói tartozás miatt nemrégiben felszámolási eljárás indult, a cég október 3-a óta rendkívüli vagyonfelügyelet mellett működik. A dolgozók augusztus közepén már tartottak egy demonstrációt Nádudvaron, a tulajdonos telephelyénél, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár vezetésével rendkívüli szakmai egyeztetés volt a Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetének rendezése érdekében. A kormány augusztus 29-én stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a társaságot.

Október 26-án rendkívüli közgyűlést tartanak, amikor az igazgatóság felvázolja a tulajdonosi kör előtt a húsüzem lehetséges működési feltételeiről szóló alternatív forgatókönyveket. Ruck János korábbi tájékoztatása szerint a Gyulai Húskombinát 8 milliárd forint árbevétel mellett 400-500 millió forint veszteséggel zárta a 2011-es gazdasági évet. A társaság árbevétele 2010-ben 6,5 milliárd forint, mérleg szerinti vesztesége 300 millió forint volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03