Tűzgyújtási tilalom az aratás idején

agrarszektor.hu
A tűzvédelmi előírások fokozott betartására figyelmeztet az agrárkamara.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt napok különösen forró és csapadékmentes időjárása miatt országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el július 22-étől - emlékeztetett keddi közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A betakarításban dolgozókat arra kéri a NAK a tűzgyújtási tilalom idején, hogy tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Az időjárási helyzetre tekintettel kiemelten fontos, hogy a kalászos termények betakarítási munkáiban csak olyan erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vegyen részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően a gép üzemeltetője elvégezte - figyelmeztet a NAK.

A betakarítást ajánlott a közutak és vasútvonalak mentén kezdeni, s a lerakott terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter, a közúttól pedig legalább 25 méter távolságra szabad elhelyezni. A vasút és a közút mentén az aratás után három méter széles védőszántást kell készíteni - közölte a kamara.

A NAK szerint a mezőgazdasági erő- és munkagépek állapotának napi ellenőrzése és a tűzvédelmi előírások betartása a kánikulai időjárás miatt elengedhetetlen. A tartalék üzem- és kenőanyagot a munkagéptől, kazaltól és gabonatáblától legalább 20 méterre, növényzettől és hulladéktól mentes területen kell elhelyezni.

A kamara azt is kéri, hogy az üzemeltetők figyeljenek az arató- és cséplőgépek földelő vezetékkel történő ellátására és az összes munkagép kipufogó- és elektromos rendszerének fokozott ellenőrzésére. Munkaszünet esetén a mezőgazdasági gépeket a terménytől, kazaltól és tarlótól legalább 15 méterre kell elhelyezni, és amennyiben a távolság nem lehetséges, három méteres védőszántással kell elejét venni a lehetséges tűzesetnek.
A NAK fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy az erő- és munkagépet, az arató- és cséplőgépet a kezelője üzemeltetés közben nem hagyhatja el. A kombájnok és traktorok kötelező kiegészítője a hordozható tűzoltókészülék, amelynek évenkénti felülvizsgálatát időben el kell végezni - áll a közleményben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58