Ügyfélbarát a csúcshivatal: nem a szankciókra hajtanak

agrarszektor.hu
Nem szankcióorientált és öncélú módon, hanem ügyfélbarát hivatalként ellenőrzi az idén benyújtott egységes agrártámogatási kérelmeket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - jelentette ki Gyuricza Csaba, az MVH elnöke egy dombóvári tájékoztatón. Júliusban elkezdődött a kérelmek ellenőrzési időszaka, de a téves igénylések szankciók nélkül visszavonhatók, amíg az MVH az ügyfeleket nem értesítette szabálytalanságról.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összességében sikeresnek értékelte az idei egységes agrártámogatási kérelmek benyújtását Gyuricza Csaba. Júliusban elkezdődött az ellenőrzési időszak is, amely a területalapú támogatásoknál szeptember végéig tart.

Az MVH új vezetése "ügyfélbarát hivatalt" kíván működtetni, amely nem szankcióorientált, kerüli a túlzott, öncélú ellenőrzéseket, miközben betartja az uniós és a hazai szabályokban rögzített ellenőrzési kereteket - jelentette ki dombóvári tájékoztatóján az elnök. Az ellenőrzések a támogatási összegek "növeléséhez" is hozzájárulhatnak, mert a jogosulatlan igénylők kiszűrésével több marad a jogosult gazdáknak. Az adminisztratív, formai ellenőrzést minden kérelmezőnél elvégzik, de például a helyszíni ellenőrzések a területalapú támogatásoknál - jogcímenként változó mértékben - az ügyfelek rendszerint 10 százalékát érintik.

Amíg az MVH az ügyfeleket nem értesítette szabálytalanságról, addig a téves igényléseket szankció nélkül vissza lehet vonni - hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdálkodók benyújtott kérelmeiket vizsgálják felül.

Zöldítés

A zöldítés új elem volt az idei évben, a legtöbb kérdés pedig az ökológiai fókuszterületekhez (EFA) kapcsolódott. Az elnök kiemelte, hogy több tagállammal ellentétben Magyarország a kőfalak kivételével minden lehetőséget megadott a gazdálkodók számára az EFA elemek kijelöléséhez. Megnyugtatónak nevezte azt is, hogy másodvetéssel is tudják teljesíteni az előírt EFA-százalékot, és hogy az idei évben még nincs szankció a zöldítési hibák miatt.

Jogszerű földhasználat

Az egységes területalapú támogatással (SAPS) összefüggésben hangsúlyozta, hogy az MVH kezdeményezte a jogszerű földhasználat igazolásnak könnyítését. Az erről szóló, júniusban elfogadott jogszabály-módosítással a hivatal a korábbiaknál többféle dokumentumot fogad el - például önmagában a tulajdoni lapot is - a jogszerű földhasználat igazolására.

Feszített ütemterv az ÚMVP-ben
A Darányi Ignác Terv - Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 zárásával kapcsolatban Gyuricza Csaba elmondta, Az MVH-nak december 31-ig ki kell fizetnie minden olyan beruházási támogatást, amely a 2007-2013 közötti, idén záruló Darányi Ignác Terv - Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) kötődik. A hivatal munkatársai "megfeszítetten dolgoznak" a kifizetések sikeres megvalósításáért, és az MVH ütemtervet is készített a feszes határidők betartása érdekében. A még kifizetésre váró támogatások mind a kérelmek darabszámát, mind összegét tekintve kiugróan magas számot jelentenek a 2007-2013 programozási időszak történetében, ezért a feladat teljesítéséhez az ügyfelek maximális együttműködésére is szükség van, különösen a kifizetési kérelmek útmutatások szerinti összeállításában, mielőbbi benyújtásában és az esetleges hiánypótlások teljesítésében - fogalmaz közleményében az MVH.

Fiatal gazdák induló támogatása

A fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására nagyszámú, mintegy 7000 kérelem érkezett. E jogcímnél is a becsületesen pályázó gazdákat támogatják, így mind formai, mind tartalmi szempontból fokozottan ellenőrzik a kérelmeket, hogy elkerülhessék az esetleges visszaéléseket. Itt is érvényes,, hogy amíg az ügyfelet nem értesítette szabálytalanságról a hivatal, addig szankció nélkül vissza lehet vonni a téves igénylést.

Kistermelői támogatási rendszer

A kistermelői támogatási rendszerbe való belépésről augusztus 15-ig lehet dönteni, eddig mintegy 50 ezren kérték ezt a támogatási formát. Közvetlenül az igénylő felületről is elérhető az a kalkulátor, amellyel az érintettek kiszámolhatják, megéri-e belépniük a rendszerbe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?