2016. május 25. szerda Orbán

Hírek - Agrárpénzügyek

Újabb kemény fideszes bírálat Fazekas hivatalának

Megért az átalakításra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), illetve a rá vonatkozó jogszabálycsomag – jelentette ki Győrffy Balázs, fideszes országgyűlési képviselő,a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke ugyanakkor tegnapi közleményében éppen úgy foglalt állást, hogy a szervezet tavaly megújult és kifizetési rekordot döntő évet zárt. A hivatal átszervezési elképzelései eddig soha nem látott, nyilvános vitát robbantottak ki a kormányban.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

"Ha gazdaszemmel nézzük az MVH működését, és a számvetésbe az indulása óta eltelt 10-12 évet is beleszámítjuk, a mérleg sajnos negatív" – fogalmazott a Magyar Időknek adott interjújában Győrffy Balázs. Ezért úgy vélte, az MVH, illetve a rá vonatkozó jogszabálycsomag megért az átalakításra.

Győrffy Balázs szerint a változtatás szükségességét Gyuricza Csaba, a hivatal tavaly márciustól kinevezett új elnöke is érezte, hiszen amikor átvette az irányítást, ő is reformot hirdetett, több fórumon is megerősítette, hogy gazdabarát rendszert szeretne felépíteni. Ugyanakkor úgy fogalmazott: „a gazdák az elmúlt években hozzászoktak ahhoz, hogy az egységes kérelem alapján fizetendő támogatás egyik részletét októberben, a másikat januárban megkapják. Most viszont február közepén játunk, a teljes összeget eddig talán egyetlen gazda sem kapta meg, és vannak olyanok is, akiknek a számlájára még az első részlet sem érkezett meg".

E megállapításokkal teljesen ellentétes tartalmú közleményt jelentetett meg tegnap az MVH tavalyi évéről, illetve a kifizetésekről Gyuricza Csaba. Szerinte a hazai és uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások akkreditált kifizető ügynökségeként működő hivatal az elmúlt évben teljesen megújult és rekordösszegű támogatást fizetett ki. Az idén február elejéig pedig a gazdák 95 százaléka kapott tavalyi alaptámogatást - áll a hivatal közleményében.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az MVH közelmúltban kilátásba helyezett, gyökeres átalakítási terve soha nem látott, nyilvánosság előtt zajló vitát robbantott ki a kormányon belül. Az átszervezési elképzelések miatt éles nézetkülönbség alakult ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és az MVH-t irányitó Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter között.


 

Címlapon, most

Lázárnál tüntettek, Fazekas tárcája hűti a kedélyeket

Kihagyhatatlan program - Jön a huszadik Pápai Agrárexpo (x)

Több mint tízezer látogatót várnak a szervezők.

Sorozatos tragédiákat okoz nálunk a meggy

Nincs árkonszenzus. A termés harmada elfagyott.

Óriási fúzió: a németek emelték a tétet

62 milliárd dollárt ajánl a Bayer a Monsantóért.

Dühös gazdák teheneket hajtanak Lázár minisztériuma elé (2.)

Újra demonstrálnak Budapesten a tejtermelők.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ