Zsebre tették a területalapú támogatásokat a csúcshivatal alkalmazottai

agrarszektor.hu
Vádat emelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban vezető beosztású alkalmazottaival szemben a Fővárosi Főügyészség. A szervezet szerint ugyanis a volt MVH dolgozók hivatali feladataik ellátása közben jogosulatlanul tették zsebre a területalapú támogatások egy részét, és ezzel mintegy százhúszmillió forintos hátrányt okoztak a költségvetésnek. A csalás végrehajtásához egy bűnszervezetet is kiépítettek, ezért a főügyészség további 82 személlyel szemben is vádat emelt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Visszaéltek a területalapú támogatásokkal az MVH volt alkalmazottai, ezért a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellenük - számol be a hvg.hu. A vádirat szerint a vezető beosztású alkalmazottak hivatali feladataik ellátása közben észlelték, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási rendszerben sok olyan földterület van, ahová a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet. Ezért az első- és másodrendű vádlott - akik az MVH vezető beosztású tisztségviselői voltak - további, összesen nyolcvankét bűntárs bevonásával jogellenesen megszerezték ezeket az összegeket. A csalással mintegy százhúsz millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Az elsőrendű vádlott széleskörű kapcsolatokkal rendelkezett, ezért a területalapú támogatás jogosulatlan megszerzésére egy bűnszervezetet épített ki, amelybe elsősorban régi ismerőseit szervezte be. A bűntársak feladata a támogatást névlegesen igénylő további személyek felkutatása volt, akik közreműködésével a valótlan tartalmú támogatási kérelmeket benyújthatták.

A bűnszervezet 2013-ban már 46 cég és 37 magánszemély beszervezésével összesen közel másfél milliárd forint támogatást igényelt jogosulatlanul, amelyeket már nem kaphattak meg, mivel elkezdődött a büntetőeljárás. A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette a törvény szerint öt évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?