Kellenek a buszok, terepjárók - Három órát élt Lázárék pályázata

agrarszektor.hu
Az óriási érdeklődés miatt alig több mint három óra alatt elfogyott az az uniós támogatási keret, amelyet a Lázár János vezette Miniszterelnökség hirdetett meg "egyéb" kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére. A "tanyabusz pályázatot" ma reggel 8-kor nyitották meg, 11 óra 15 perckor pedig már - legalábbis részben - fel is függesztették forráskimerülés miatt. Öt-tízmillió forintot lehetett pályázni terepjárókra, mikrobuszokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma reggel 8 órakor nyílt meg a beadási lehetőség, 11 óra 15 perckor pedig már fel is kellett függeszteni a benyújtást, akkora volt az érdeklődés a Miniszterelnökség "tanyabusz pályázatnak" nevezett új kiírásán. A tárca még áprilisban jelentetett meg rendeletet "a vidéki gazdaság és a lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások fejlesztésére", amelyre május 7-én 8 órától május 18-án 18 óráig lehetett volna pályázni, ha a források - legalábbis részben - nem merültek volna máris ki.

A második célterületnél léptek

A Miniszterelnökség a rendeletben "legalább 15 milliárd forint" forrást hirdetett meg a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére két célterületen. Az első a falu- és tanyagondnoki szolgáltatáshoz, a második "egyéb szolgáltatások ellátásához" kapcsolódott. A pályázatot most a második célterületnél függesztették fel, tehát eszerint a falu- és tanyagondnoki közlekedési eszközök beszerzésére továbbra is lehet pályázni.

A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban azt közölte, hogy a kiírásban terepjárókra, illetve mikro- és kisbuszokra nyújtanak támogatást. Terepjáró személygépjárműveknél legfeljebb 5 millió, mikro- és kisbuszoknál maximum 8-10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni a felfüggesztés előtt. A pénzekért települési önkormányzatok, ezek társulásai, illetve nemzetiségi önkormányzatok, nonprofit szervezetek és egyházi jogi személyek kelhettek versenyre.

Ki kell söpörni a megmaradó pénzeket

A Miniszterelnökség a "tanyabusz pályázatot" - két más új kiírással együtt - elsősorban azért jelentette meg, hogy ne maradjanak meg uniós források a 2007-2013. közötti, idén kifutó előző magyar agrár-vidékfejlesztési programban. Egyes - elsősorban beruházási - jogcímeknél ugyanis kiderült, hogy a korábbi nyertesek egyáltalán nem vagy csak részben valósítják meg fejlesztéseiket, így a megnyert támogatásokat sem veszik teljes mértékben igénybe.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára nemrégiben azt jelentette be, hogy egy csomagban 35 milliárd forintot pályáztattak meg. Ebből - a most részben felfüggesztett, 15 milliárdos vidéki alapszolgáltatás-fejlesztés mellett - fiatal gazdák induló támogatására és kertészeti gépbeszerzésekre szánnak 10-10 milliárdot. Emellett pedig egyes megmaradó pénzek átcsoportosításához uniós jóváhagyást is kérnek. A 2007-2013-as program forrásait legkésőbb az év végéig kell kifizetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?