Nyárra ígéri Lázár az első pályázatokat

agrarszektor.hu
Nyáron jelenhetnek meg az első pályáztatok az új agrár-vidékfejlesztési programban - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Brüsszellel folytatott egyeztetések várhatóan májusban zárulnak le.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Várhatóan májusig lezárulnak a Brüsszellel folytatott egyeztetések az új agrár-vidékfejlesztési programról, és az elfogadás után nyáron megjelenhetnek az első pályázatok is - közölte Lázár János egy hétvégi hódmezővásárhelyi gazdafórumon. A program nem nagyüzemi, hanem kis- és középvállalkozás párti lesz, és a tervek szerint az első két évben a források 80 százalékát lebonyolítják pályáztatással.

Kizárják a finánctőkét, hogy ne adósítsa el a gazdákat
A következő időszakban a Takarékszövetkezetek és a Takarékbank jelenti majd az állam részéről a Magyar Fejlesztési Bankkal megtámogatva az agrár-hitelezés eszközét. "A hazai és nemzetközi finánctőkétől szakszerűen fogjuk elzárni annak lehetőségét, hogy pénzügyi eszközökkel eladósítsa a magyar gazdákat" - hangoztatta Lázár János.


Lázár János az MTI szerint komoly kérdésnek nevezte a monopóliumokat. Ugyanis bármilyen, a mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban lévő monopólium már rövid távon is súlyos veszélyt jelent minden kis- és közepes magyar gazda számára. Egy település biztonsága és jövője azonban az életképes és biztonságosan működő kis- és középvállalkozásoktól függ. Ennek támogatására megváltozik az agrártámogatási rendszer és háttérbe szorulnak a nagy gazdaságok - fogalmazott.

A miniszter a pályázóbarát új struktúra mellett a gazdálkodók részéről is változtatást látott szükségesnek: az ötlet, kezdeményezés, készség és képesség elengedhetetlenül szükséges lesz a források elnyeréséhez. "Aki támogatáshoz akar jutni, aki fejleszteni akar, aki versenyképes akar maradni a következő időszakban, annak gondolkodnia kell nem csak a földalapú támogatással jövőben is megtámogatott növénytermesztésben, hanem más jellegű tevékenységben is" - mondta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03