Félmilliárdos mentőcsomag az európai tejágazatnak - Mire lesz ez elég?

agrarszektor.hu
Újabb félmilliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be hétfőn Phil Hogan, agrárpolitikai biztos a mostoha piaci viszonyok által sújtott európai tejtermelők megsegítésére. A nemzeti kiegészítéssel együtt 6 milliárd forint pénzügyi mentőövet kaphat a magyar tejágazat - közölte az agrárminiszterek ülését követően Czerván György, a tárca államtitkára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

A tavaly szeptemberi 500 millió euró után hétfőn újabb 500 millió euró összegű támogatási csomagot jelentett be Phil Hogan, uniós agrárbiztos

,amiből ezúttal szinte kizárólag a kereslet és kínálati viszonyok közötti egyensúly megbomlása miatt nehéz helyzetbe került európai tejszektor profitálhat - írja a Bruxinfó. A legújabb piaci válságkezelési csomag 30 százalékát, 150 millió eurót csak önkéntes termeléscsökkentésre, illetve annak fejében fizetik majd ki a tagállamoknak, úgy, hogy az utolsó negyedév termelési szintjét összehasonlítják a tavalyi év hasonló időszakával.

 

Hasonló témákról a Kelet-magyarországi Agrárfórumon is hallhat! A konferencia egyik vezető témája a hazai élelmiszeripar fejlesztési lehetőségei és az új élelmiszeripari GINOP források. Nemcsak szakmai program, hanem kiváló kapcsolatépítési lehetőségek és egyedülálló attrakciók is várják: traktorhúzó verseny, 3 napos agrárexpó, traktorkarnevál. Augusztus 12., Hajdúböszörmény: kattintson a részletes programért és jelentkezzen most!


Az 500 millió euró értékű uniós csomag két részből áll, az egyik 150 millió eurót, a másik pedig 350 millió eurót tartalmaz. Magyarországra, amely már a tavaly szeptemberi csomagból is az 1,1 százalékos tejpiaci részesedésén felül, 2,3 százalékkal részesedett a kiosztott pénzből, a legújabb támogatási keret 2,7 százaléka juthat - jelentette ki újságíróknak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca államtitkára. Czerván György szerint hazánk 9,5 millió euróhoz (nagyjából 3 milliárd forinthoz) juthat a 350 milliós keretből.

A 100 százalékos nemzeti kiegészítési lehetőséggel (top up) számolva a hazai tejtermelők összesen 6 milliárd forint pótlólagos támogatáshoz juthatnak hozzá a szektort sújtó válság enyhítésére.

A magyar államtitkár rámutatott, hogy a kivetítés alapján csak a három balti államra és Magyarországra jutó részarány nő majd az új válságkezelési csomagból az egy évvel ezelőttihez képest. Ezt részben a piaci árak csökkenésével, részben pedig azzal magyarázta, hogy tavaly a sertéságazat is jelentős hányadot szakított ki magának az akkor megszavazott 500 millióból, s ez a nagy sertéshús termelő országok "kvótájának" kedvezett.

Az államtitkár reméli, hogy a hazai szektor legkésőbb a jövő év elején hozzájuthat a most elfogadott támogatáshoz. Nagyjából ennyi idő, hat hónap volt ugyanis a tavalyi támogatási csomag kifizetésekor is az átfutási idő. Magyarország akkor 2016 márciusban az utolsó fillérig folyósította a gazdáknak az akkori csomagból rendelkezésre álló 2,9 milliárd forintos támogatást. EU-szinten ugyanakkor júniusig csak a tavalyi támogatási keret körülbelül a felét folyósították eddig a termelőknek. Czerván György hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedések elégtelensége miatt volt szükség egy második támogatási csomagra, amit mindenekelőtt a piaci kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása okozott.

Miközben ugyanis az Egyesült Államokban és a tejkvóták tavaly tavaszi kivezetése óta az EU-n belül is jelentősen felfutott a tejtermelés (hazánkban is előbb több, mint 7, majd 2015-ben az előző évhez képest több mint 3 százalékkal), addig Kínában visszaesett a kereslet és az orosz agrárembargó is sújtotta az európai tejágazatot.

 

Az államtitkár azt is jelezte, hogy a pénzügyi támogatáson túl más intézkedésekről is megállapodtak az agrárminiszterek. Így lehetősége lesz a közvetlen jövedelemtámogatások 70 százalékának előlegként történő kifizetésére idén ősszel, és a területalapú támogatások 85 százalékát is előlegként lehet majd folyósítani.

Magyarország ezenkívül a csekély összegű (de minimis) támogatások megduplázásának lehetőségét is szorgalmazza. Ez azt jelentené, hogy a gazdálkodók fejenként minden három évben 30 ezer euró támogatást kaphatnának külön jóváhagyás nélkül. Az államtitkár azt is jelezte, hogy a kormány külön hitelkonstrukciót is be kíván vezetni a válság által sújtott ágazatoknak, amiből költségmentesen juthatnak hitelhez a kedvezményezettek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03