Itt vannak Lázárék új pályázatai - Több tízmilliárd a tét

agrarszektor.hu
Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásra ír ki új pályázatokat a Lázár János vezette Miniszterelnökség. A forrásokat főként önkormányzatok, fiatal gazdák és kertészek vehetik igénybe. Nem új uniós pénzekről, hanem a 2007-2013. közötti, most kifutó magyar vidékfejlesztési program felhasználatlan támogatásairól van szó. A kiírásokkal lehetővé válhat, hogy Magyarország az év végi határidőig száz százalékban kihasználhassa a 2007-2013-as program több mint 1500 milliárd forintos támogatási keretét, így EU-s agrár-vidékfejlesztési pénzek nem ragadnának benn.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Átvizsgálta a Miniszterelnökség a 2007-2013 közötti, most kifutó magyar vidékfejlesztési programot, és úgy találta, hogy több jogcímnél egyes pályázatok nem vagy csak részben valósulnak meg - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. A minisztérium úgy döntött, hogy a felszabaduló forrásokból három újabb pályázatot ír ki. Most összesen 35 milliárd forint ismételt felhasználásáról van szó, amelyből úgynevezett vidéki alapszolgáltatás-fejlesztésre 15 milliárd forintot, míg fiatal gazdák induló támogatására és kertészeti gépbeszerzésekre 10-10 milliárdot szánnak.

Önkormányzatok, fiatal gazdák, kertészek

A vidéki alapszolgáltatások fejlesztésére elsősorban önkormányzatok nyújthatnak be pályázatokat május 4-től mikrobuszok, gépkocsik, terepjárók beszerzéséhez. A fiatal gazdák induló támogatására május 18-tól pályázhatnak azok, akik eddig még nem adtak be területalapú támogatás iránti kérelmeket (míg más fiatal gazdák majd a 2014-2020 közötti, új agrár-vidékfejlesztési programból juthatnak pénzekhez). A kertészek - szintén a május 18-tól - gépbeszerzésekre pályázhatnak 35 százalékos támogatásintenzitás mellett, amely fiatal gazdáknál és kedvezőtlen adottságú térségekben termelőknél 10 százalékkal nőhet.

Mindhárom pályázatnál követelmény, hogy a beruházásokat még az idén meg kell valósítani, illetve a szükséges számlákkal az év végéig el kell számolni - húzta alá Kis Miklós Zsolt. A mostani intézkedések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne maradjanak meg források a 2007-2013. közötti vidékfejlesztési programban, amely társfinanszírozással együtt több mint 1500 milliárd forintot tartalmaz. 2007 óta már több mint 1200 milliárd forintot fizettünk ki, és a 2015 végi határidőig az uniós forrásokat teljes mértékben felhasználhatjuk, ha a 200 milliárd forinton felüli, eddigi éves kiutalási ütem az idén is tartható lesz - szögezte le az államtitkár.

Állattenyésztési és élelmiszeripari beruházások maradtak el

A Miniszterelnökség tapasztalatai szerint a korábbi kiírások közül elsősorban az állattartó telepek korszerűsítésénél (ÁTK) és az élelmiszeripari beruházásoknál, illetve az agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatásoknál és több erdészeti jogcímnél maradhatnak meg források. Ez azt jelenti, hogy a már elnyert uniós pénzek egy részét nem tudták vagy nem akarták igénybe venni egyes ágazati szereplők. A legtöbb EU-forrás - mintegy 30 milliárd forint - az ÁTK-s és az élelmiszeripari beruházásoknál szabadulhat fel, míg például az akg-nál azért is ragadhatnak benn támogatások, mert egyes termelők nem teljesítették a program feltételeit.

Mint ismert, a Miniszterelnökség tavaly vette át az agrár-vidékfejlesztés felügyeletét az agrártárcától. Így most a Lázár János vezette csúcsminisztérium egyeztet Brüsszellel a 2014-2020-as új magyar vidékfejlesztési programról, amelyet az Európai Bizottság várhatóan májusban fogad el. Ugyanakkor a Miniszterelnökséghez tartozik a 2007-2013-s előző vidékfejlesztési program lezárása is. A tárca itt a forrásfelhasználást a közelmúltban már több "finomhangolási" lépéssel igyekezett könnyíteni, most pedig a több tízmilliárd forintos, három új pályázattal próbálja gyorsítani a kifizetést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?