2016. május 31. kedd Angéla, Petronella

Hírek - Agrár-vidék

Nagyon úgy tűnik, hogy Fazekas most beszólt Lázárnak

Jogos elvárás a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi vidékfejlesztési pályázatok a lehető leggyorsabban megjelenjenek – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az idei AGROmashEXPO agrárgép-kiállítás tegnapi megnyitóján. Mint ismert, a magyar Vidékfejlesztési Programért felelős, Lázár János vezette Miniszterelnökség tavaly nem tudta tartani a kormány pályáztatási ütemtervét. Az idén pedig Lázár János azzal állt elő, hogy az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a megyei kormányhivatalok részeként működjön tovább. Az MVH ma a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozik.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Remélem, hogy a Miniszterelnökség a vidékfejlesztési programban szereplő ide vonatkozó kötelezettségeit teljesíteni tudja – fogalmazott az MTI szerint a vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatban Fazekas Sándor az AGROmashEXPO megnyitóján. Szerinte ugyanis jogos elvárás a gazdák részéről, hogy a miniszterelnökségi pályázatok a lehető leggyorsabban megjelenjenek.

Fazekas Sándor arra számít, hogy az idén az ágazat szereplői fel tudják használni a rendelkezésre álló összes agrár- és vidékfejlesztési forrást. Ennek érdekében az agrártárca felügyelete alá tartozó uniós területalapú támogatások jelentős részét már kifizették, illetve a kifizetés most is folyamatos – tette hozzá a minisztert.

Ismert ugyanakkor, hogy az uniós agrár-vidékfejlesztési támogatások felügyelete 2014-től a Földművelésügyi Minisztériumtól a Miniszterelnökséghez került. A Miniszterelnökség dolgozta ki a 2014-2020 között érvényes, új magyar Vidékfejlesztési Programot is, amelyet – hosszas egyeztetések után - tavaly nyáron fogadott el az Európai Bizottság. Ennek nyomán az ősszel megkezdődött az új vidékfejlesztési pályázatok kiírása, de a tárca nem tudta tartani a kormány elmúlt évre meghatározott ütemtervét. Emiatt a pályáztatást át kellett ütemezni, illetve a 2015-ben elmaradt pályázatokat az idei új ütemtervbe kellett beilleszteni.

 

Az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal fizeti ki, amely ma a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozik. Lázár János ugyanakkor – egy átfogó intézmény-átalakítási koncepció részeként – a napokban azzal állt elő, hogy az MVH a megyei kormányhivatalokba tagozódjon be.

Agrárágazati szakértők szerint az átalakítás miatt új uniós akkreditációs folyamatra lenne szükség, amely fél évtől két évig tartana. Ebben az időszakban pedig semmilyen uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatást nem lehetne kifizetni Magyarországon, vagyis a gazdálkodók támogatása leállna.

Az agrártárca a nyilvánosság előtt nem kommentálta a Lázár-féle intézménymegszüntetési javaslatot, amely az MVH mellett más agrárszervezetekre is kiterjedne. Fazekas Sándor az MTI szerint az AGROmashEXPO-n azt közölte, hogy a tárcához tartozó háttérintézmények átszervezéséről nem született döntés. Felvetéseket és elképzeléseket már megfogalmaztak, ezek konkretizálására tárgyalásokat folytat a tárca - tette hozzá a miniszter.


 

Címlapon, most

Jók a magyar borok, de ezt nagyon sokan nem tudják

Népszerű előfinanszírozási konstrukciók az MKB Banknál (x)

Tovább enyhít MVH faktoring konstrukció feltételein az MKB Bank.

Magyarországra alapoznak: átadta első hazai gyárát a Swedsteel-Metecno

A biatorbágyi gyár kulcsszerepet kap a kelet-európai terjeszkedésben.

A teljes gyümölcstermés harmadát is letarolhatta a fagy

Akár 250-300 ezer tonna is lehet a veszteség.

Ki gondolta volna? - Ezzel a szakmával könnyű elhelyezkedni

Nagy az igény az agrárszakemberekre Nagy-Britanniában.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ