2016. május 27. péntek Hella

Hírek - Agrár-vidék

Nem lehet majd öntözni? - Háborognak a kertészek

Fennáll a veszélye annak, hogy a felszín alatti vizek védelme miatt korlátozott módon lehet csak öntözni a zöldség-gyümölcs területek jelentős részét. Ágazati szervezetek szerint megengedhetetlen, hogy az unióra hivatkozva olyan „túlszigorított” magyar intézkedések szülessenek, amelyek a gazdálkodókat ellehetetlenítik. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a magyar Vidékfejlesztési Program komoly korlátokat állít az öntözési beruházások elé.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Egyeztetéseket tart szükségesnek öntözési kérdésekben a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) és az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Ékasz), mivel szerintük a hazai öntözési szabályozás átalakítása nem kedvez a termelőknek. Fennáll a veszélye annak, hogy meghiúsul a Földművelésügyi Minisztérium 2013 őszén megalkotott zöldség-gyümölcs ágazati stratégiája, ezért a közlemény szerint olyan szabályozásra lenne szükség, amely megfelelően védi a hazai vízbázisokat, de a termelői érdekeket is érvényesíti – áll az érdekképviseletek közleményében.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára, ahol egy egész szekciót szentelünk a kertészeti ágazatnak. Szó lesz a pályázati lehetőségekről, a fejlesztési irányokról, a piaci trendekről és az öntözésfejlesztésről.


A két terméktanács többek között azt kifogásolja, hogy a kidolgozás alatt álló új vízgyűjtő gazdálkodási terv (VGT 2) szerint a felszín alatti vizek védelme miatt nem, vagy csak korlátozottan lehetne öntözni a zöldség-gyümölcs termelési területek jelentős részét. Emellett úgy vélik, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) ültetvénytelepítési pályázatainak felhívása is komoly korlátokat állít az öntözött területeket növelő beruházások támogatása elé.

A zöldség-gyümölcs stratégia célja a termelés 50 százalékos növelése és ezzel mintegy 100 ezer új munkahely megteremtése a következő 5-10 évben – húzzák alá közleményükben a szervezetek. Szerintük a megvalósítás egyik alapvető feltétele az öntözés fejlesztése, mivel professzionális szintű, versenyképes zöldség-gyümölcs termesztés csak így végezhető. Egyetértenek a környezet és a természet védelmére irányuló racionális intézkedésekkel, de nem tartják megengedhetőnek, hogy - az Európai Unióra hivatkozva - felesleges és túlszigorított, a termelőket ellehetetlenítő intézkedések szülessenek a vízgyűjtő gazdálkodási tervben – hangsúlyozza a közlemény.


 

Címlapon, most

A nyár nagy meglepetése: erre készül a Heineken és a Soproni

Bekeményítenek az oroszok - Meghosszabbítják az embargót

2017 végéig tolnák ki az importkorlátozásokat.

Jó hír! - Eltörölték a tagdíjbevallást

600 ezer forint alatt nem kötelezi erre az őstermelőket az agrárkamara.

Interneten is adják-veszik a hamis mérgeket

Razziázott a növényvédőszer-piacon a NÉBIH.

Súlyos tejkrízis: milliárdok érkeznek a gazdákhoz

Korábban fizeti ki az átmeneti nemzeti tejtámogatást az MVH.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ