Nem lesz elővásárlási joguk a mostani haszonbérlőknek

agrarszektor.hu
A gazdák termőföldhöz jutásáról szóló javaslatról jelenleg is egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) - jelentette ki Nagy István, a tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek. A minisztérium társadalmi ellenállás nélkül szeretné támogatni az elképzelést, mivel a tárca szerint a gazdák földtulajdonlása gazdasági szempontból is fontos lenne.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gazdák földhöz juttatását megcélzó javaslatról egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériumban. Nagy István szerint a minisztérium társadalmi ellenállás nélkül szeretne megoldást találni a problémára és szeretnék, ha az emberek megértenék: a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van - írja az MTI.

Az államtitkár szerint, a gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje - emelte ki.

Nagy István úgy véli jelenleg többen is rémhíreket terjesztenek az ügyben. Ilyen például, hogy a mostani haszonbérlőknek elővásárlási joguk lesz vagy a jelenleg bérelt földeket automatikusan megkapják. Ez egyáltalán nincs így, ahhoz, hogy ezt a programot szabályszerűen lehessen lebonyolítani, az eladandó területekre licitálni kell - jegyezte meg.

Az államtitkár szerint igen fontos, hogy a tárca a vásárlás mögé olyan banki konstrukciót tudjon nyújtani, amelyet bárki igénybe vehet és mindenki számára egyenlő esélyt biztosít a földvásárláshoz. A konstrukció a tervek szerint hosszabb távon is a gazdálkodók rendelkezésére állna annak érdekében, hogy egészséges földpiac alakulhasson ki - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?