Újabb pénzekről döntöttek Lázárék - Százmilliós a plafon

agrarszektor.hu
Megjelentette állattenyésztőknek szóló első pályázatát az új Vidékfejlesztési Programban (VP) az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség. A gazdálkodók 5,6 milliárd forint támogatást vehetnek igénybe trágyatárolóik megépítéséhez. Az első beadási határidő december 20-án nyílik meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Összesen 5,6 milliárd forintra írt ki pályázatot trágyatárolók létesítéséhez a Miniszterelnökség. A támogatás igénybevételéhez kötelező vállalásokat kell tenni: az egyik a foglalkoztatotti létszám, míg a másik az állatlétszám szinten tartása. A munkavállalókat a projektbefejezésétől számított legalább két üzleti évig kell megtartani. Abban az esetben, ha a gazdálkodók ezt később mégse tudnák fenntartani, hiányzó foglalkoztatottanként - a támogatási összeg 2%-át kell visszafizetni évente. Az állatlétszámra vonatkozóan szintén vállalni kell, hogy azt nem csökkentik a projekt befejezését követő két évig. Itt azonban még büntetés nélkül 20%-kal el lehet maradni a vállaltaktól. Ha az eltérés ettől nagyobb, a támogatási összeg 10%-át kell visszafizetni.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Az állattenyésztők első körben 2015. december 20. - 2016. január 20. között nyújthatják be pályázataikat. Egyébként a megvalósított projekt fenntartási kötelezettsége ugyanúgy öt év, mint ahogy ezt már korábban is volt. A projekthez önerővel kell rendelkezni, amelyet legkésőbb az első kifizetési kérelem mellett igazolni is kell majd. Az önerő lehet akár hitel is, azonban saját erőnek csak az olyan forrás minősül, amely nem tartalmaz állami támogatást.

50-100 milliós plafon

Egyéni beruházásoknál a vissza nem térítendő támogatás összege ötvenmillió forint lehet, kollektív beruházásnál viszont százmillióra növekszik. A támogatás intenzitása a közép-magyarországi régióban 40%, míg nem közép-magyarországi régióban már 50%. A fiatal gazdák előnyben vannak, hiszen ők pusztán életkorúkra tekintettel kapnak további 10% megemelt támogatási intenzitást. Ha a fiatal gazdák kollektív módon hajtják végre a projektet, akkor 20% lesz az intenzitás növekmény esetükben. A kollektív beruházásoknál jó lesz figyelni, ugyanis ha nem termelői csoport pályázik, hanem gazdák önálló csoportja konzorciumban, akkor legalább öt tag kell és a konzorcium valamennyi tagjának meg kell felelnie a jogosultsági feltételeknek. További szigorítást jelent, hogy ezek a tagok nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói.

Most még nem kell jogerős építési engedély

Sokak nagy félelmét oszlatja el a pályázati felhívás, ugyanis a pályázat benyújtásához nem szükséges még jogerős építési engedélyt benyújtani. "Engedélyköteles építési tevékenység esetében a támogatási kérelemhez elegendő az engedélyezési eljárás megindítását igazoló dokumentumot, valamint az illetékes hatóság által ellenjegyzett építészeti-műszaki tervdokumentációt benyújtani. Nem engedélyköteles építési tevékenység esetén az illetékes építésügyi hatóság igazolását arról, hogy a tevékenység nem építési engedélyköteles és az ahhoz kapcsolódó, az építésügyi hatóság által ellenjegyzett műszaki tervdokumentációt."

MTI-fotó: Oláh Tibor

 

Azonban legkésőbb az első építéssel kapcsolatos kifizetési kérelemhez be kell majd nyújtani a jogerős építési engedélyt, valamint az engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki tervdokumentációt és műszaki leírást is. Az utolsó kifizetési kérelemhez pedig már a jogerős használatbavételi engedélyt kell beadni. Ha nincs ilyen, akkor a használatbavételi engedély-kérelem benyújtására vonatkozó igazolást, azzal, hogy a jogerős használatbavételi engedélyt az utolsó kifizetést követően 6 hónapon belül be kell nyújtani az MVH-hoz. Nagyméretű állattartó telepeknél és ehhez kapcsolódó beruházásoknál szükség lehet környezeti hatástanulmányra is. Ezt szintén elegendő az első kifizetési kérelemhez benyújtani. A pályázat további részleteik itt találhatók meg: http://www.palyazat.gov.hu/node/56753

Pontozás

A pályázatnál pluszpontok járnak az ökogazdálkodásra, a minőségbiztosítási rendszer alkalmazására, a gazdálkodó nitrátérzékeny területen való gazdálkodására, a termelői csoport tagságra, a kérelmező vállalkozásának minél kisebb méretére (mikrovállalkozás), a foglalkoztatotti létszám bővülésére, a környezeti szempontokra (pl.: sátortetővel vagy fóliával fedhető tároló), a megvalósítás helyére, valamint az üzleti terv minőségére. Az üzleti tervnél most már pontozzák a beruházás költséghatékonyságát is. A tartalmi szempontok alapján a teljes pályázatra maximálisan 108 pont adható. Semmilyen formában nem támogathatók azok a pályázatok, amelyek nem érik el a 40 pontot. A negyven pont elérése sem jelenti az automatikus támogatást. A beruházást a támogatói okirat kibocsátásától számítottan 24 hónapon belül be kell fejezni.

Egyszerűbb felhívás

A most megjelent felhívásban már érzékelhető a felhívások egyszerűsödése, a szövegezése is jóval közérthetőbb és emészthetőbb, mint az előző ciklus jogcímrendeletei. Ennek ellenére szakemberekre, ha úgy jobban tetszik pályázatírókra továbbra is szüksége lehet a pályázóknak, hiszen a támogatások egy igen speciális jogszabályi környezetben érhetőek el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02