10 nagyon fontos dolog, amit a kertészeknek tudniuk kell

agrarszektor.hu
Tíz nagyon fontos szempontra érdemes odafigyelniük a kertészeknek annak érdekében, hogy kertjeiket felkészítsék a téli mínuszokra, illetve következő évi termelésüket megfelelően előkészítsék. A téliesítés mellett lényeges például az erő- és munkagépek karbantartása, vagy a talajvédelmi terv és a jövő évi termesztéstechnológia elkészítése, illetve az év végi-év eleji vásárlási kedvezmények kihasználása is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2015-ös ősz igazi enyhe időjárással kedvezett a hazai gazdáknak - véli Szabó Tibor, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos főmunkatársa. A fagyos tél azonban bármikor beköszönthet, ezért elengedhetetlen az ültetvények teljes körű téli felkészítése.

Az MKSZN már megkezdte a téliesítést 30-40 hektáros gyümölcsösében, Újfehértón. Szabó Tibor szerint ilyenkor a termelők számot adnak az előző évükről, kiderül, mi működött jól és mi az, amin a következő évben változtatnának. A jövő sikere - teszi hozzá - mindenképp a gyümölcsösök védelmében rejlik, ehhez fontos pár dologról gondoskodni még a téli fagyok előtt. A tudományos főmunkatárs 10 pontban szedte össze azokat a kertészeti, gazdasági teendőket, amelyek elengedhetetlenek a szezonban.

1. Metszés. Az őszi lombhullás után az enyhe téli idő alkalmasnak ígérkezik arra, hogy elkezdjük a gyümölcsfák metszését. Szinte minden gyümölcsfán el lehet kezdeni ilyenkor, egyedül a csonthéjasakon (meggy, cseresznye, kajszibarack, őszibarack) érdemes ezt tavaszra halasztani, amikor a rügyeken már látható a termés mennyisége.

2 Gyomirtás. Az enyhe időjárás kedvező a gyomirtáshoz is. Időt és energiát spórolunk meg, ha előre gondoskodunk arról, hogy tavaszra, a gallykaparás idejére, ne maradjon gaz az ültetvényekben.

3. Vadvédelem. A téli nagy hidegben megeshet, hogy kertjeinken nyulak, vaddisznók, őzek gázolnak át, tetemes kárt okozva az ültetvényekben. Az őszi munkák végeztével itt az idő arra, hogy megjavítsuk kerítéseinket, felhelyezzük, átnézzük és megerősítsük a védőrácsokat a fák törzsén.

4. Elöregedett ültetvények kivágása. A gazdaságosan már nem művelhető ültetvényektől is ideje megszabadulnunk. A jó idő most alkalmas arra, hogy kivágjuk ezeket a fákat, összedaraboljuk és félretegyük tűzifának. A tuskókról se feledkezzünk meg, amelyeket most - gépek segítségével - a gyökerekkel együtt kiemelhetünk.

5. Öntözőtelepek víztelenítése. Fontos, hogy gazdaságunkban ne okozhasson fagykárt a csaptelepekben, szivattyúkban rekedt víz. Hatalmas anyagi károkat okozhatunk magunknak, ha erre nem figyelünk.

6. Tartályládák javítása. A hűtőben tárolt almaládák is idővel elöregedhetnek. A holt szezonban arra is szánjunk időt, hogy a ládákat átvizsgáljuk, megjavítsuk.

7. Erő- és munkagépek karbantartása. Ne feledkezzünk meg a munkagépeinkről sem. Mint ahogy a személyautóknál, a munkagépeknél is érdemes átnézni a futóműveket, kerekeket, csapágyakat, ellenőrizni az olajat és a fagyálló folyadékot az őszi munkálatok végén.

 

8. Talajvédelmi terv elkészítése. Ha a következő évben új ültetvényt szeretnénk létesíteni, érdemes időben elkészíttetnünk a talajvédelmi tervet, hiszen ez hosszú folyamat, a pályázatok beadási határideje pedig a tapasztalatok alapján rövid.

9. Jövő évi termesztéstechnológia elkészítése. A tavalyi gazdálkodás tapasztalatai alapján mérjük fel a sikereket, kudarcokat és dolgozzuk ki részletesen a következő évi termesztéstechnológiai tervünket. Így tudjuk majd időben beszerezni a szükséges anyagokat, növényvédő szereket és a műtrágyát.

10. Az év végi, év eleji kedvezmények kihasználása. A forgalmazók év végén általában kedvezményesen értékesítik a növényvédő szereket és a műtrágyát. Érdemes ezt a lehetőséget kihasználni, illetve az sem árt, ha a vásárlás előtt szakember véleményét is kikérjük.

NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?