A GPS-eszközök szerepe a repcetermesztésben (x)

agrarszektor.hu
A repce 220 000 ha-t meghaladó vetésterületével meghatározó növénye a hazai szántóföldi növénytermesztésnek. Sikeres termesztésében kulcs szerepet játszik az előveteménye - elsősorban annak betakarítási ideje és a talajnedvességre gyakorolt hatásánál fogva, illetve, ugyan ilyen oknál fogva, a repcevetést megelőző talajművelés és vetőágy előkészítés. Ideális előveteménynek számítanak az őszi vetésű kalászosok (búza, árpa), hiszen időben lekerülnek, és nem hagynak vissza jelentős mennyiségű szármaradványt, ezzel időt és lehetőséget adnak a jó minőségű talajmunkához.

Valójában, a talaj víztartalmának megőrzése a legfontosabb feladat a nyárvégi-őszi vetés előkészítésében; ez tudja biztosítani az egyöntetű kelést és megfelelő kezdeti növekedési erélyt. Tehát a gabona betakarítását követően azonnal el kell végezni a tarlóhántást és a hántott tarló lezárását. Kiemelt szerep jut tehát a pontos és gyors munkavégzésnek. E cikkben annak igyekszünk utána járni, hogy milyen szerepe van a GPS-eszközöknek a repce termesztésében e tekintetben.

Mint a bevezetőben említettük, az fontos szerepet játszik az elővetemény - ideális esetben őszi búza, vagy őszi árpa - mellyel szemben az egyik fő kritérium a - repcevetés szempontjából - korai betakarítás. Gabona betakarításkor kétféle céllal használunk GPS-eszközöket. Egyrészt, célunk az automatikus kormányzás, mely RTK jel használatával 2-3 cm-es csatlakozási és visszatérési pontosságot tud biztosítani. Azaz, a vágóasztal szélességet csaknem 100%-osan kihasználjuk. A navigáció segít abban is, hogy pontosan válasszuk meg a fogások helyét - használatával garantálható, hogy minden fogás szélessége a munkaszélesség egész számú többszöröse legyen, azaz nem kell töredék munkaszélességgel dolgoznunk.

1. ábra. A munkaszélesség 100%-os kihasználása - robotpilóta mAXI-NET RTK korrekcióval

Az elővetemény hatással van a tápanyag gazdálkodásra is. A repcénél pedig különösen fontos a tápanyag igény pontos meghatározása és kijuttatása, mert jelentősen befolyásolja annak télállóságát, betegségekkel szembeni ellenállóképességét de olaj tartalmát is. A mai korszerű műtrágyaszóró gépek, illetve GPS-es vezérlések lehetővé teszik a tápanyagok táblán belüli, terv alapján történő változó dózisú kijuttatását. Talajmintavételezés és a talaj laboratóriumi elemzését követően a tápanyag kijuttatást nem táblára, hanem az egyes mintaterekre (kezelési egységekre) kell megtervezni. A kijuttatást vezérlő GPS-eszköz mindig az aktuális pozícióhoz tartozó mennyiség kijuttatására fogja utasítani a műtrágyaszóró dózisszabályozó egységét. A tápanyaggazdálkodás tervezésekor figyelembe kell venni az elővetemény befolyásoló hatását (visszamaradó növény maradványok és azok tápanyag tartalma). De az elővetemény hozama sem homogén. Ahogy a talaj kémiai- és fizikai tulajdonságai, illetve a terület domborzati, mikroklimatikus, stb. viszonyai eltérőek a tábla különböző részein úgy változik a hozam is - és ennek megfelelően a visszamaradó, hasznosítható tápanyag tartalom is. Az elővetemények betakarításakor tehát a másik célunk a hozam és szemnedvesség térképezése. Mert ez által a tápanyag-visszapótlás tervezésekor a szár maradványokkal történő korrekciót sem a tábla átlag hozamából kiindulva tudjuk megtenni, hanem minden mintatérben a tényleges mennyiséggel tudunk számolni. Hasznos alternatívát jelenthetnek a növények vegetációs aktivitását mérő és azzal arányosan nitrogén fejtrágya kijuttatást vezérlő eszközök. Ebben az esetben nem - vagy nem feltétlenül - van szükség előzetesen kijuttatási terv készítésére, a rendszer on-line módon dolgozik. További előnye, hogy a kijuttatott N mennyisége a növények tényleges igényeihez igazodik, nem a talaj tápanyag ellátottságából kerül meghatározásra.

2. ábra. Őszi búza hozamtérképe

A 2. ábrán látható hozamadatok a Topcon YieldTrakk hozamtérképező rendszerrel kerültek rögzítésre. A berendezés nagy előnye, hogy eszközfüggetlen, lényegében bármilyen gyártmányú betakarító gépre felszerelhető, akár már meglévő Topcon kormányautomatika kiegészítéseként is. Illetve, egyes kombájnoknál (CLAAS) lehetőség van arra is, hogy annak gyári hozammérő szenzorjához kapcsolódjon, sőt, akár annak gyári, a kormányhidraulikába avatkozó robotpilóta előkészítését vezérelve alkosson kormányautomatikát.
A robotpilóta hasonló jelentőséggel bír a forgatás nélküli alapművelésben, illetve az alapművelés elmunkálásában és vetőágy készítésben, mint a betakarításban. Túl azon, hogy biztosítja a munkaszélesség maximális kihasználását, lehetővé teszi, hogy a táblavégeken megállás és tolatás nélkül, minden 2-3. nyomba fordulva, nagyobb területteljesítménnyel dolgozzunk. Így 10-15% területteljesítmény növekedés könnyedén elérhető - ami nagy jelentőséggel bír, különös tekintettel a vízmegőrzés korábban említett fontosságára.

3. ábra. Kormányautomatika - javuló területteljesítmény

És természetesen, vetésnél is élvezhetjük a kormányautomatikák előnyét- elsősorban a kiemelkedő csatlakozási pontosság révén (RTK korrekciót használva). Másrészt, ha alkalmazzuk, ilyenkor kerülnek kialakításra a művelő utak. Ezek egyenessége, párhuzamossága és megfelelő távolsága alapvető kérdés; a további műveletek pontosságát is meghatározzuk ezzel.

Ma már nagyon sok erőgépben és munkagépben alapfelszerelésként, vagy opcióként gyári tartozékként is elérhetőek a GPS-eszközök. De beszerezhetők utólagos, univerzális eszközként is. Ez esetben lehetőség van ugyan azon eszközt akár több gépben, több célra (pl. hozammérés, robotpilóta, vetés, tápanyag-visszapótlás) is használni. Bármelyiket is választjuk, használatuk kézzelfogható előnyt jelent, mely - ahogy a fenti példák is mutatják - nagymértékben hozzájárulhat a repcetermesztés sikerességéhez.

További információ az www.axial.hu oldalon!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?