Csodafarmok városokban? - El sem hinnéd, miket termelnek

agrarszektor.hu
Talaj nélküli, fedett farmot hoznak létre az USA-ban, amely például szolgálhat arra, hogy városokban is lehet gazdaságosan haszonnövényeket termelni. A tervek szerint első lépésként vegyszermentesen állítanának elő zöldségeket és fűszereket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Olyan farmot épít fel egy cég az amerikai New Jersey államban, amelyen a haszonnövényeket talajmentes rendszerben termesztik majd. Az Aerofarm nevű vállalat egy régi ipartelepen, mintegy 69 ezer négyzetméteren hajtja végre a beruházást, amely az elképzelések szerint az év második felében el is készül.

Céljuk az, hogy a helyi közösségen túl a térség piacait is elláthassák friss, egészséges élelmiszerrel. Zöldségfélék és fűszerek termesztését tervezik, de a módszer elvileg bármely növény előállítására alkalmas. A gyakorlatban viszont egyes növényeknél - például a paradicsomnál - problémák adódhatnak, mivel túl sok helyet foglalnak el. 

A talaj nélküli rendszer lehetővé teheti azt is, hogy a városokban - ahol alig vannak termőtalajok - nagyobb mennyiségű növényt lehessen termelni. Az új megoldás lényege, hogy a növények gyökereit nem a talajba, hanem egy tálcákba helyezett szövetbe eresztik. A tálcák egymás fölött, több sorban helyezkednek el. Újrahasznosított vizet használnak, és mellőzik a műtrágyák és a növényvédő szerek használatát. Az épületben megfigyelő berendezések szabályozzák majd a szükséges szén-dioxid mennyiséget, továbbá a LED-megvilágítással biztosított fény hullámhosszát és intenzitását is.

E módszernél a növények vízigénye több mint 95 százalékkal kevesebb a hagyományos gazdálkodásénál és hetvenötször többet teremnek - állítja a cég. Emellett kisebb helyen, kevesebb víz és tápanyag felhasználásával, sokkal gyorsabban tudnak fejlődni. Míg a hagyományos gazdálkodásban 30-45 nap alatt csíráznak ki, itt ehhez csak 12-16 napra van szükségük.

Így néz ki kisebb méretben egy kísérleti célból már létrehozott talaj nélküli farm.

Címlapkép forrása: inhabbit.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?