Giga fejlesztések - Mire költenének a gazdák?

agrarszektor.hu
Az árutermelő gazdaságok közel egyharmada tervez öntözéssel kapcsolatos beruházást. Ötből kettő gazdaságban a megújuló energiaforrások használatát tervezik, míg a termálvíz hasznosítása minden 29. gazdálkodó terveiben szerepel. A gazdák döntő hányada tehát bizakodó a gazdaság jövőjét tekintve, amit a fejlesztési szándék magas aránya mutat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az AgroStratéga országos felmérésében megkérdezett gazdálkodók 87 százaléka tervez beruházást a következő öt év során. Azaz tízből majdnem kilenc gazdaságban várható beruházás a jelenleg futó európai uniós pályázati ciklus végéig.

Több mint négyötödük (81 százalék) gondolkodik a gazdaság fejlesztésében már a következő 2-3 év során, és ez idő alatt a gazdaságok kétharmadánál (65 százalék) várható technikai, technológiai fejlesztés (például beruházás a gépparkba).

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


A gazdálkodók döntő hányada tehát bizakodó a gazdaság jövőjét tekintve, amit a fejlesztési szándék magas aránya mutat. A beruházási célok között megjelenik az öntözésfejlesztés, a megújuló energiaforrások használata és a termálvíz-hasznosítás is.


A válaszadók 19 százalékának van lehetősége öntözésre a gazdaság területén, közel 4 százalékuk használ megújuló energiaforrásokat és kevesebb, mint 1 százalékuk hasznosít termálvizet a gazdaságban. A jövőre vonatkozó beruházási terveket firtató kérdésre a legtöbben (43 százalék) azt válaszolták, hogy megújuló energiaforrások használatát tervezik (pl. napelemmel). Öntözési célú beruházásokat a megkérdezettek 31 százaléka fontolgat, míg termálvíz-hasznosítással kapcsolatos terveket a gazdálkodók több mint 3 százaléka jelzett.

Az AgroStratéga 2015-ben már negyedik alkalommal indította útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmazza. A kutatás 79-84 százalékban a különféle alapanyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és gép, eszköz beszerzésében, továbbá a termény értékesítésében a döntéshozó; valamint 12-15 százalékban a döntést befolyásoló személyeket érte el. A válaszadók 14 százaléka gazdasági szervezetet képvisel, 15 százalékuk egyéni vállalkozó, többségük pedig őstermelő és családi gazdálkodó. A minta nagysága 1448 fő.
Az országos felmérés eredményeit bemutató kiadvány innen tölthető le.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?