2016. május 31. kedd Angéla, Petronella

Hírek - Agrotechnológia

Jó tudni: másként kell elkészíteni a jelentést

Változott a szabályozás az úgynevezett nitrát-adatszolgáltatásban. A leglényegesebb módosulás, hogy az eddigi gazdálkodási év helyett naptári évre kell majd a nitrát jelentést megtenni.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Január 1-én lépett hatályba a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet módosítása - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A módosítás az adatszolgáltatással kapcsolatban több változást is tartalmaz 2017-től.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!


Az eddigi gazdálkodási év (szeptember 1-től december 31-ig) helyett a következő időszaktól kezdve naptári évre kell a nitrát jelentést megtenni. Ennek megfelelően az adatlapokat január 1. és március 31. között kell majd elektronikusan, ügyfélkapun keresztül beküldeni a NÉBIH-nek. Az adatszolgáltatási időszak változása miatt a 2016-ról szóló jelentésben a 2015. szeptember 1. és 2016. december 31. közötti gazdálkodási tevékenységről kell az adatlapot kitölteni.

Átalakul az adatlap legeltetésre vonatkozó része, valamint a trágyakijuttatás megjelenítésére szolgáló táblázat kiegészül a termesztett növényre vonatkozó oszloppal is. A kitöltési útmutató nem képezi részét a rendeletnek, a Földművelésügyi Minisztérium honlapján jelentetik majd meg, de elérhető lesz a NÉBIH honlapjáról is.

Az adatszolgáltatók köre (nitrátérzékeny területen gazdálkodók és a háztartási igénynél több állatot tartók) nem változik. Nem módosul az elektronikus benyújtás módja sem.


 

Címlapon, most

Keményen megmondtuk Brüsszelnek: megint zsebbe kell nyúlni

Nagyobb verseny, kevesebb pénz? - Ezekre kell felkészülniük a gazdáknak

A következő évek a hatékonyság növeléséről szólnak a magyar mezőgazdaságban.

Népszerű előfinanszírozási konstrukciók az MKB Banknál (x)

Tovább enyhít MVH faktoring konstrukció feltételein az MKB Bank.

Magyarországra alapoznak: átadta első hazai gyárát a Swedsteel-Metecno

A biatorbágyi gyár kulcsszerepet kap a kelet-európai terjeszkedésben.

A teljes gyümölcstermés harmadát is letarolhatta a fagy

Akár 250-300 ezer tonna is lehet a veszteség.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ