Mostantól lecsapnak azokra, akik szabálytalanul vetnek

agrarszektor.hu
Fokozottan ellenőrzi mostantól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a termelők pneumatikus vetéskor használnak-e úgynevezett porelvezető adaptert (deflektort). Ennek alkalmazása ugyanis kötelező, hogy a csávázott vetőmagokról leváló, növényvédő szer tartalmú por ne terhelje a környezetet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csávázott vetőmagok kezelésekor és vetésekor leporlódó, rovar- vagy gombaölő növényvédő szer tartalmú por kockázatot jelenthet az ember egészségére és a környezetre - áll a Nébih közleményében. A levegőbe kerülő por elsodródva terheli a nem kezelt területek életközösségeit, és hasznos szervezetek (például méhek, szimbionta gombák) pusztulását okozhatja. Ezzel szemben kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a porelvezető adapter, más néven deflektor alkalmazásával a csávázott vetőmagról esetlegesen leváló por elsodródásának mértéke minimálisra csökkenthető, mivel a vetőgépek ventillátorából kilépő elhasznált levegőt közvetlenül a földfelszínre, a barázdába vezeti.

A deflektorok használatának szükségessége elsőként a neonikotinoid típusú hatóanyagokkal kezelt vetőmagok alkalmazása kapcsán merült fel 2010-ben. Az Európai Unió 2010/21/EU irányelvében előírta, hogy egyes neonikotinoid hatóanyagú csávázószerekkel kezelt magvak vetéséhez olyan berendezés használata szükséges, amely biztosítja a porkibocsátás minimalizálását.

2015. év végén hatályba lépett a növényvédelemi tevékenységről szóló 43/2010. ( IV. 23.) FVM rendelet módosítása, amely szerint a csávázott vetőmagról ledörzsölődő port pneumatikus vetőgépes vetésnél megfelelő csővezetékkel (deflektorral) a talaj felszínére vagy a barázdába kell vezetni. A módosítás kapcsán az idei év tavaszától a hatóság fokozottabb ellenőrzéseket tervez a termelőknél.

A gazdálkodók az elmúlt évben különböző akciók keretén belül (akár ingyen is) hozzájuthattak a deflektorokhoz. Azoknak, akik nem használták ezt ki, érdemes figyelni a lehetőségeket az elkövetkező időszakban is - hívja fel a figyelmet a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?