2016. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrotechnológia

Növényvédelem: szerződéses és adatfeltöltési kötelezettség

A szerződési kötelezettség mellett adatfeltöltési kötelezettséget is előír egy most hatályba lépő törvénymódosítás a megfelelő növényvédelem érdekében. Az adatfeltöltésre május 31-ig van türelmi idő, de szankció azt követően sem lesz. Egy új uniós irányelv szerint felül kell vizsgálni a növényvédelmi gépeket is.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Egyes növényvédő szereket eddig is csak vényre lehetett felírni, de most a vényfelírás mögé szerződéskötési kötelezettséget tettek. A felhasználónak vállalnia kell, hogy egy évig az adott "növényorvos" látja el az adott területet. Így a gazdálkodónak lehetősége lesz arra, hogy rendszerként építse fel a növényvédelmi technológiát, és igénybe tudjon venni olyan növényvédelmi eljárásokat, amelyek nem feltétlenül növényvédő szer kijuttatását jelentik – mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, erdő- és talajvédelmi elnökhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornának.

Folyamatosan lépnek hatályba egy 2009-es uniós irányelv rendelkezései, amelyek az integrált növényvédelemre ösztönöznek. A növényvédelmi előírásokat betartva úgy kell megvédeni a növényeket, hogy a kémiai növényvédelem az utolsó legyen a sorban.

Az adatfeltöltési kötelezettség a növényvédelmi szakmérnökökre vonatkozik, az általuk irányított területek adatait kell feltölteniük. Erre azért van szükség, mert minden ellenőrzést kockázatbecslés alapján végeznek, és ahol megfelelő növényvédelmi szakember van a háttérben, kevésbé kell ellenőrizni. A május 31-i határidőig szeretnék elkészíteni azokat a módosításokat, amelyek megkönnyítik az adatfeltöltést - közölte Jordán László.

Az uniós irányelv rendelkezik a növényvédelmi gépek felülvizsgálatáról is. Azokat a nagy kapacitású permetezőgépeket kell felülvizsgáltatni, amelyeket az árutermelésben használnak. 2016. november 26-ig egy alkalommal minden gépre sort kell keríteni, a második felülvizsgálatra 2020-ig kerül sor, utána pedig háromévente lesz ilyen eljárás.


 

Címlapon, most

Lázárnál tüntettek, Fazekas tárcája hűti a kedélyeket

Dühös gazdák teheneket hajtanak Lázár minisztériuma elé (2.)

Újra demonstrálnak Budapesten a tejtermelők.

Egy cégbe olvasztják a Szentkirályit és a Kékkútit

Megkezdődött a jogi egyesülési folyamat.

Itt a nagy fogás! - Lecsapott a halkommandó

Ismeretlen eredetű kősüllőket foglalt le a halőri szolgálat.

Jó lesz vigyázni! - Ezzel áraszthatják el az ukránok a világot

A lisztexport folyamatos növelését tervezik.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ