Senki ne használjon hamisított növényvédő szereket!

agrarszektor.hu
Akár rákos megbetegdést és meddőséget is okozhatnak a hamisított növényvédő szerek, mert veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket is tartalmazhatnak. Magyarországon a hamis szerek évi 7 milliárd forint bevételkiesést okoznak a legális piacnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Évente mintegy 1,3 milliárd euró közvetlen bevételkiesést okoz az Európai Unióban a hamisított növényvédő szerek forgalmazása, ami a belső piaci forgalom csaknem 14 százalékát jelenti - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentése alapján. Magyarországon a hamis növényvédő szerek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak, ami a teljes forgalom csaknem 17 százalékát és az unióban regisztrált hamis szerek 1,7 százalékát jelenti.

Milyen inputpiaci trendekre lehet számítani a mezőgazdaságban? Hogyan változhat a növényvédő szerek és más inputtermékek ára? Erről is szó lesz az Agrárium 2017 Konferencián március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A beszállítókra gyakorolt közvetett hatásokat is figyelembe véve a forgalmat érintő veszteség már évi 2,8 milliárd euróra tehető a 2009-től 2014-ig tartó időszakban. A tagországok államkasszájába 77 millió euróval kevesebb személyi jövedelemadó és 26 millió euróval kevesebb társasági adóbevétel folyt be, az alacsonyabb foglalkoztatás miatt kieső társadalombiztosítási járulékkiesés összege pedig 135 millió euró.

Az elmaradt forgalmon felül közvetlenül az iparágban 2600-zal, míg az egyéb kapcsolódó ágazatokat is figyelembe véve összesen 11 ezerrel kevesebb munkahely állt rendelkezésre a hamisítás miatt - tartalmazza a jelentés. A hamisítás több mint 600 legálisan működő cégét veszélyeztet a szektorban, amelyek kétharmadát, a forgalom 38 százalékát a kis- és középvállalkozások adják.

Németh Mónika, a HENT titkára szerint a betakarított termény ismeretlen szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhat, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, szennyezik a talajt és az ivóvizet. Az ellenőrizetlen szerek akár rákkeltő vagy ivarsejt-károsító hatásúak is lehetnek. A helyzetet súlyosbíthatja, hogy mérgezés esetén a hamis növényvédő szereknél nem ismertek az ellenszerek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?