Tömeges öngyilkosságba menekülnek a reménytelen farmerek

agrarszektor.hu
Mivel statisztikai alapon egyre kevésbé jósolható meg a monszun-esők érkezésének ideje és mennyisége, India szuperszámítógépet akar, hogy végre tudják, milyen szezonra számíthatnak. Indiában százmilliók sorsa függ a monszun időszaktól, a gazdák beruházási hajlandósága is az előrejelzésektől függ. Az ázsiai országban a reménytelenül eladósodott farmerek tömeges öngyilkosságai is figyelemre intenek, világos, hogy kormányzati szinten is változtatni kell a helyzeten.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hatvan millió dollárt szán az indiai kormány egy olyan időjárás előrejelző szuperkomputerre, amit az Egyesült Államok is használ. A számítógép három dimenziós modellt készít a monszun fejlődéséről, vonulásának dinamikájáról és irányáról. Ha minden jól megy, jövőre már ezzel készülnek a prognózisok, és nyugdíjba lehet küldeni a statisztikai módszert.

A hivatalos meteorológusok - az India Meteorological Department (IMD), és az egyetlen magáncég partner, a Skymet - ugyanis elvesztették a bizalmat 2009-ben, amikor nem jelezték előre a 40 évre visszamenően legsúlyosabb aszályt. Ráadásul az elmúlt évre a Skymet normál monszunt prognosztizált, míg az IMD szárazságot. Végül is 14 százalékkal kevesebb eső esett a sokéves átlagnál.

A sokéves átlagok alapján India éves csapadékmennyiségének 70 százalékát a monszun szállítja. Azonban az elmúlt két évben cserbenhagyta a monszun az indiaiakat,

bár az is igaz, hogy már a múlt évtizedben is kimutatták, hogy sok esetben az óceánt öntözte a monszun, mert az esőfelhők nem jutottak el a szárazföld belsejébe.

Azon túlmenően, hogy százmilliók sorsa függ a monszun időszaktól, az indiai kormány már azt is számításba veszi, hogy a gazdák beruházási hajlandósága is az előrejelzésektől függ. Ha úgy gondolják, jön az eső, jó lesz a termés, tehát belátható időn belül megtérül a beruházás, illetve tudják törleszteni a hitelt, akkor bele mernek vágni a fejlesztésbe. Arra pedig nagy szükség van a szubkontinensen, mert jórészt kézi munkával folyik a mezőgazdasági munka.

A reménytelenül eladósodott farmerek tömeges öngyilkosságai ugyancsak arra figyelmeztetnek, hogy kormányzati szinten is változtatni kell a helyzeten.

 

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?