2016. október 28. péntek Simon, Szimonetta

Hírek - Agrotechnológia

Új fajták, vetésszerkezet és technológia - Így védekezhetünk

Alkalmazkodniuk kell a mezőgazdasági termelőknek az egyre gyakoribb időjárási rendellenességekhez. A változó körülmények új növényi kultúrák, vetésszerkezet és művelési technológiák alkalmazását tehetik szükségessé.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az utóbbi 8-10 évben az egész világon jelentősen megnövekedett az időjárási anomáliák száma, amely intő jel a mezőgazdasági termelők számára – hangsúlyozza közleményében Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője. A tavalyi terméshozam adatok jól mutatják, hogy a probléma Magyarországon is akut, hiszen a meghatározó növényfajtáknál csökkent a betakarított termés mennyisége. A kukoricatermesztésre azonban az időjárási adottságok mellett globális szinten az olajár drasztikus csökkenése is hatással van. Az alacsony üzemanyagárak miatt a bio üzemanyagként is hasznosított kukorica termesztése már nem jövedelmező, így ez is visszafogja a kukoricatermesztést.

A bizonytalan helyzet alkalmazkodást igényel a termelők részéről, így jobban átgondolt vetésszerkezet, az alkalmazott genetika módosítása, vagy akár olyan új növényfajták alkalmazása lehet szükséges, amelyek jobban igazodnak a szélsőséges időjárási körülményekhez – véli Tresó István. Emellett a jelenleg alkalmazott műszaki eszközöket, technológiákat is át kell gondolni, és igazítani kell a megváltozott termesztési feltételekhez.

A változó körülményekhez való alkalmazkodást segítheti majd a mezőgazdasági vállalkozások számára hamarosan igénybe vehető tároló-építési támogatás, amely a kisebb gazdaságok tárolási kapacitásának hatékony növelését célozza. Ugyanakkor a speciális, kisebb mennyiségben termesztett növények tárolása esetén is felhasználható lehet.


 

Címlapon, most

Lázár: biztos, hogy perre megyünk Brüsszellel a magyar földek miatt

Szalmonellabotrány: a magyar tojás és baromfihús biztonságos

A BTT szerint a hazai termékeket kell előnyben részesíteni az import helyett.

Hatalmas mennyiségű hamisított mézre csaptak le (videó)

Idegen cukrot tartalmaztak a lefoglalt tételek.

Nagy rohamot indít Csányi az OTP-vel az agrárbizniszben

Húsz százalék fölé növelnék a részesedést az agrárhitelezésben.

Szalmonellás tojásbotrány: halálos áldozat is van

Egy horvát kisgyermek halt meg. Nálunk mindent időben zároltak.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ