Árral szemben - Mit akarnak a magyar halasok Brüsszeltől?

Agrárszektor
Magyarország területét folyók és árterek szabdalták a történelem folyamán, annyi volt itt a víz, mint sehol máshol a kontinens belsejében. Ez azzal jár, hogy a többi nemzet jóformán csak a tengeri halászatot ismeri Európában. Ez még nem lenne baj, de anyagi következményei vannak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar haltermelők két okból aggódnak. Az egyik probléma generális: az EU arra hajlik, hogy minél kevesebb legyen a normatív támogatás, és minél több a csak részben utófinanszírozott, pályázat útján elnyerhető forrás. Ezek egy része - különösen a K+F tevékenységek finanszírozási igénye - közvetlenül Brüsszelbe kellene, hogy befusson.

A másik gond a fejekben van. Az eurokraták többsége számára az akvakultúra egyenlő a ketreces tengerihal-termeléssel (lazac, arany durbincs, farkassügér), amelyeknek vannak környezeti kárai. Sokszor emiatt ellenzik élesen az egész ágazat támogatását, különösen a zöldpárti képviselők. Míg a világ többi részén a haltermelés a legdinamikusabban növekvő állattenyésztési ágazat, addig Európában évek óta stagnál - sommázza a szektor helyzetét Bardócz Tamás, aki az egyik legnagyobb európai akvakultúra-tervező és -fejlesztő cég (AquaBioTech Ltd.) szakértőjeként több uniós tagállamban is dolgozik.

MTI Fotó Komka Péter

Halászni nemcsak tengerben lehet!

Hiába létezik tehát a halászati és akvakultúra fejlesztéseket támogató pénzügyi alap - az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) -, ennek döntő részét a fenntarthatósági problémákkal küzdő, de politikailag fontos halászat átalakítására fordítják. Az EU parlamenti képviselők nem ismerik az édesvízi tógazdaságokat. Pedig - a lazaccal ellentétben - a tógazdasági haltermelés környezeti költség-haszon elemzése inkább pozitív, hiszen számszerűsíthető, úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatásokat is biztosít.

Ilyen például az, hogy a tó védett állatok élőhelye, táplálékbázist szolgáltat a madaraknak, emlősöknek, pozitív hatással van a mikroklímára és a tájképre. Az elmúlt években sikerült elérni, hogy ezek a többlet szolgáltatások támogathatóak legyenek. A magyar haltermelők itt pályázhatnak a "környezetvédelmi szolgáltatásokat biztosító akvakultúra fejlesztésének előmozdítására". A magyar tógazdasági haltermelés elemi érdeke az, hogy az így elérhető források és jogcímek megmaradjanak, lehetőség szerint bővüljenek.

MTI Fotó Máthé Zoltán

Magyar ügy

A tenger nélküli országok közül Magyarország az egyetlen, ahol jelentős volumenű és változatos technológiákat alkalmazó édesvízi haltermelő szektor van. Bár a csehek is viszonylag sok halat termelnek, de ők csak tógazdasági technológiával és csak pontyot, míg nálunk van afrikaiharcsa-, pisztráng- és jelentős toktermelés is. Javaslatinkat viszont nem csak önmagunk nevében, hanem a többi tengernélküli tagországgal egyetértve tudjuk megfogalmazni. Jelenleg folyik a 2020 utáni agrár és halászati, haltermelési támogatási rendszerek kialakítása, ezért fontos, hogy a magyar szakemberek és politikusok összehangoltan lobbizzanak az édesvízi akvakultúráért.

Ezek számunkra a fontos célok:
1. Maradjon meg annak a lehetősége, hogy a tagállam döntsön az elkülönített források felhasználásról. Ez rugalmasan alakítható fejlesztési célokat tesz lehetővé.
2. A hazai operatív programnak az ökoszisztéma szolgáltatásokat és a modern technológiák alkalmazását kell támogatnia a tógazdaságokban.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02