Botrány: letagadták a teheneket a hollandok

Agrárszektor
A holland mezőgazdasági minisztérium szerint 2100 tehenészet trükközött a nyilvántartásokkal. Ide vezetett a foszfátkvóta, azaz trágyatermelés adminisztratív korlátozása.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hollandiában ezres nagyságrendben érinti a tehenészeteket az adathamisítási botrány: tehenek, üszők és borjak egyedi azonosítóival csaltak - számol be a parlamentnek szóló jelentésében Carola Schouten holland mezőgazdasági miniszter. A kormányzat válaszul két napra felfüggesztette az érintett üzemek állatkereskedelmét, tejet és húst azonban továbbra forgalmazhatnak.

Hollandiában az állatállomány nagysága óriási nitrát- és foszfátterhelést jelent a környezetnek, nem csoda, ha már az állatok partközeli hajókon való nevelésével is kísérleteznek. Mivel rendre túllépik a foszfátkibocsátásra vonatkozó uniós előírást, ezért a büntetést elkerülendő, kvótarendszert vezettek be. Idén januártól üzemi szinten kell betartaniuk az állatlétszámhoz igazodó felsőkorlátot.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az előírások tarthatatlannak bizonyultak, mivel 2100 tehenészetben hallgatták el az üszők első ellését. A megszületett borjakat a tejelő állományhoz regisztrálták, mint kettős és hármas ikerellést, így az üszők továbbra is növendékek maradhattak. Az állategység-számítás szempontjából ugyanis a tehén egyet ér, míg az üsző csak egy fél "számosállat", így papíron kevesebb trágyát termel.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03