Iskolába is jutott a lépfenés húsból

MTI
Lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken. Az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két fertőzött szarvasmarhát vágtak le illegálisan, konyhaüzemeltetőhöz is került a húsból, amit értékesítettek. A tiszafüredi polgármester elmondása szerint tanulók is fogyasztottak a húsból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Illegális vágás

Az ÁNTSZ és a Nébih közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg - írták.

A minisztérium reakcióját ide kattintva olvashatják.

A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.
A hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek, vagy fogyasztottak azok húsából, és észlelik magukon a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz. Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható.

A közlemény szerint a területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni.

A hatóságok az esetről értesülve azonnal megkezdték a járványügyi vizsgálatot. A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását már megkezdték az állatorvosok. Emellett az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte az érintettek felkutatását.


Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. munkatársa dolgozik egy Tiszafüred-Kócsújfalu közelében található szarvasmarhatelepen 2014. július 4-én. Lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került kórházba, mivel az elmúlt napokban a telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan, amelyekről feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. (Forrás: MTI))

Konyhaüzemeltető cég is vett belőle

Az ÁNTSZ és a Nébih közleménye szerint az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították. A cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szereztek be húst és azt a közfogyasztásban értékesítették - olvasható a közleményben.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését csütörtökön felfüggesztette, az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.
Az ÁNTSZ ismertetése szerint a lépfene kórokozójával az ember a beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) történő közvetlen kapcsolat (az állatok gondozása, vágása, feldolgozása, húsuk elfogyasztása) révén fertőződhet. Főleg a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói vannak a betegség veszélyének kitéve, de beteg kérődzők házi vágását követően a húsból fogyasztók körében a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedés is előfordulhat.

Diákok is ettek belőle

A tiszafüredi önkormányzat a településen történt lépfenefertőzéssel összefüggésben felmondta a nyári szünidőre kötött szerződést a város diákétkeztetését ellátó Füredi Hableány Bt-vel - közölte a település független polgármester pénteken az MTI-vel.

Pintér Erika tájékoztatása szerint a cég vezetője arról értesítette a jegyzőt, hogy a júniusban végződött iskolaévben tanulók is fogyasztottak a mostani lépfenefertőzéssel érintett telepen tartott szarvasmarhák húsából, jellemzően marhapörköltet. Az önkormányzat ezért a céggel a nyári szünidőre kötött, 88 gyermekre szóló étkeztetési szerződést csütörtökön, soron kívüli testületi ülésen azonnal felmondta - mondta a polgármester.

Pintér Erika úgy tudja, hogy a szarvasmarhákat a City-Farm Kft. kócsújfalui telephelyén, illetve a Fekete rétnek nevezett legelőn tartották, ahol most több hatóság is vizsgálódik.

Botkáné Belinszky Nóra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság feljelentése még nem érkezett meg a rendőrségre.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?