Nincs szerencsénk - Újra megjelent a veszélyes vírus

agrarszektor.hu
Újra kimutatta a kéknyelv-betegséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) két Csongrád megyei állattartó telepen. Az érintett gazdaságok húsz kilométeres körzetében átvizsgálják a kérődző állatállományt, illetve védő- és megfigyelési zónákat jelölnek ki. A kéknyelv betegséget okozó vírus kizárólag a kérődző állatokat betegíti meg, a fertőzés emberre teljesen veszélytelen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Két kisebb gazdaságban is kimutatta a kérődzők kéknyelv vírusát a NÉBIH laborvizsgálata. A fertőzés húsz kilométeres körzetében elhelyezkedő állattartó telepeken az állategészségügyi hivatalok vizsgálják át az állatokat. Emellett a száz, illetve százötven kilométeres védő-és megfigyelési zónát jelöltek ki, amelyek területéről csak hatósági engedéllyel lehet kiszállítani a kéknyelvűségre fogékony állatokat - közölte a NÉBIH.

E vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, a juh és a kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak. A magas lázzal járó betegséget szúnyogok terjesztik, és a kór a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött egyedeknél az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat. Nem kell elhullásokra számítani viszont a kérődző vadállományban, mivel e fajok kevésbé érzékenyek a kéknyelvűségre, és a betegség teljesen ártalmatlan az emberi egészségre.

Mint ismert, tavaly október 14-én a NÉBIH két helyszínen erősítette meg a kéknyelv-betegség kitörését, szintén Csongrád-megye déli részén. Tavaly december elejéig összesen 77 állattartó telepen mutatták ki a betegséget. Azóta úgynevezett vektormentes periódus állt fenn, vagyis a vírust terjesztő törpeszúnyogok inaktívvá váltak, így a járvány egy ideig nem terjedt.

A védőkörzet és megfigyelési körzet térképe online is elérhető ezen a linken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03