Újabb jó hír! - Itt is szeretik a magyar marhákat

agrarszektor.hu
Újra szállíthat Magyarország élő szarvasmarhákat Fehéroroszországba, mivel a belorusz Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet feloldotta a kéknyelv-betegség miatt korábban elrendelt, általános beviteli tilalmat. Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Békés és Tolna megyéből azonban továbbra sem indulhatnak szállítmányok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatás szerint a belorusz hatóságok döntése értelmében február 3-ától - Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Tolna megye területének kivételével - Magyarországról újra indulhatnak az élő szarvasmarha szállítások. A szúnyogok által terjesztett vírusos kéknyelv állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak, a kéknyelv-betegséget terjesztő vírus az emberre ártalmatlan. Az emberre az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt.

A magas lázzal járó betegség a kérődző állatok nyelvét, emésztőrendszerét, valamint izomzatát támadja meg. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, ám a betegség súlyos szövődményekkel járhat, és sokáig elhúzódhat - tájékoztatott korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal már 2014. szeptember végén szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére. Október közepén a Nébih közölte, hogy Csongrád megye déli részén két kisebb gazdaságban kimutatták a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegséget. November elejére Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében is találtak beteg állatokat. Korlátozó intézkedéseket az ország 14 megyéjében vezettek be.

Végül decemberben a kritikus szint alá csökkent a kéknyelv betegség terjesztéséért felelős törpeszúnyog fajok aktivitása, a fertőzést közvetítő szúnyogok eltűntével a betegség terjedése megállt, ezért a korlátozó intézkedéseken enyhített a Nébih. A hivatal a betegség újbóli megjelenésére felkészülve tavasszal széles körű vakcinázást tervez, a vakcinázási stratégián a szakemberek dolgoznak - közölte az MTI.

A hazai jó állategészségügyi helyzetet tükrözi, hogy hamarosan Hongkongba is megindulhat az export,  Azerbajdzsánba pedig máris nőttek a szállítások.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?